HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

A szlovéniai földgázról

2011.12.09. 07:30 Silvestris

A napokban több portálon megjelent a hír, miszerint az Ascent Resources nevű brit cég jelentősebb mennyiségű földgázt talált Petesháza térségében. Néhány gondolat ezzel kapcsolatban, hogy a helyén tudjuk kezelni ezt a hírt:

  1. Az, hogy Petesháza (illetve a magyar oldalon Lovászi) további készleteket rejthet a már régóta ismerten kivül, nem újdonság. Lovásziban már a 40-es évek óta folyik olaj- és gáztermelés, és volt Petesházán termelés a mélyebb rétegekből is, csak akkor még nem alkalmaztak repesztést.
  2. A mostani hír érdekessége és aktualitása az, hogy most először vannak arra utaló jelek, hogy az eddig ismert telepek mellett (A, B, C, D, E) a mélyebb (F) telepből is lehetséges jelentősebb mennyiségű termelés.

Ezzel együtt azért vannak kérdőjelek. A hírek kb 12 milliárd m3 gázról szólnak, ez nagyjából 400 bcf. Sajnos a hírekből nem derül ki pontosan, hogy mire is vonatkozik ez a szám, de valószínűsithető, hogy ez az RPS által készített készlet auditból származik, és az abban szereplő D, E és K telepek P50 (ez 50%-os valószínűséget jelent) kezdeti vagyonára utal. Ami ezt megkérdőjelezi, az az, hogy a K telepben végzett teszt a Pg-10 fúrásban vizet talált, illetve hogy sikeres repesztés ugyanebben a fúrásban a készletszámításban nem szereplő F telepben történt. Tehát a legtöbb, amit mondhatunk az az, hogy még erős kérdőjelek vannak azzal kapcsolatban, hogy valójában mekkora vagyonról beszélünk, illetve hogy kezdeti földgázvagyonról, vagy kitermelhető készletról van-e szó. Amennyiben kezdeti vagyonról beszélünk, akkor abban az esetben az Ascent weboldala szerint több termelésbe állítási koncepciót vizsgáltak, és ha a szerintem legvalószínűbbnek tartott 2, verzió kerül megvalósításra, akkor a kitermelhető gáz csak ennek negyede. De továbbra sem világos, hogy van-e akkora készlet, ami alátámasztja ennek a koncepciónak a megvalósítását.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a várt 6 mmscfpd hozam helyett a Pg-11A fúrásban csak ennek a harmadát érték el, bár kétségtelen, hogy a Pg-10-ben viszont 8 mmscfpd feletti hozammal stabilizálódott a kút.

Összességében csak annyi történt, hogy van egy sikeres, egy kevésbé sikeres és egy sikertelen repesztésünk és kapcsolódó tesztünk. A végeredmény mérsékelt optimizmusra adhat okot, de még távol vagyunk attól, hogy valaki 110-250 millió dollárt hajlandó legyen elkölteni a termelésbe állításra.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr853449830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2011.12.10. 23:38:35

Nemrég olvastam valamilyen olajipar jövőjével foglalkozó könyben, hogy a világ üledékjes medencéinek kb harmada még nincs is megkutatva, emellett a másik harmadát is csak nagyon felületesen kutatták meg, mivel inkább a nagy találatok közelében bővítették a termelést/kutatást
Ez mennyire igaz? A jövőbeni felfedezések mennyire replacement-elhetik a kitermelt készletet?

EXO 2011.12.10. 23:42:29

Nemrég olvastam egy az olajipar jövőjével foglalkozó könyvben, hogy a világ üledékes medencéinek kb harmada csak nagyon minimálisan van megkutatva, és a másik kb harmadának a megkutatottsága is elég felületes.
Ez mennyire igaz? Mennyire replacement-elhetik a jövőbeni kutatások a fogyasztást? Lehetségesek még nagy méretű meg nem kutatott/talált play-ek?

EXO 2011.12.10. 23:43:01

Bocs a kétszeri küldésért, először nem írta ki

Silvestris 2011.12.11. 05:29:40

Minden szerzo kicsit maskepp latja ezt a dolgot. Nyilban ha olyasvalakitol olvasnal irasokat aki "peak oil" hivo, mas lenne a kep. Ezert inkabb csak a szemelyes bemyomasomat irom le.
Nekem ugy tunik, hogy az utobbi evtized egy jelentos paradigmavaltas az olajipar torteneteben. A palara(nevezzuk inkabb shale-nek) eddig csak anyakozetkent es zarokozetkent gondoltunk, mostanra jutottunk el odaig, hogy potencialis tarolokent is megprobaljuk kezelni. Ez egy teljesen uj koncepcio, es az ketsegtelen, hogy meg a megkutatott uledekes medencek eseten is az agyagpala olyan tavlatokat nyit, aminek a kimenetelet nem ismerjuk. Az igazsag az, hogy meg csak most kezdjuk felmerni, hogy vilagszinten mit is jelent ez a paradigmavaltas. Ilyen ertelemben az altalad idezett forrassal egyet kell ertenem, melyszerint a megkutatott medencekben is erhetnek meg minket pozitiv meglepetesek.
Azzal is egyetertek, hogy van meg jo nehany uledekes medence a vilagon, amit csak nagyon kevesse ismerunk, meg a hagyomanyos szenhidrogen-kutatas szempontrendszere alapjan is. Ilyenek foleg Afrikaban talalhatok, es az utobbi nehany ev nagy talalatai azt bizonyitjak, hogy boven van olaj ezekben a medencekben is (Ghana offshore, Uganda, Zambezi delta). De persze akadnak mashol is, pl Delkelet-Azsia, vagy Latin-Amerika.
Szoval ha pontos statisztikat nem is tudom megerositeni, a velelmezheto vegkovetkeztetessel egyet kell ertenem.

EXO 2011.12.14. 00:31:39

Arra tudnál tippet mondani, hogy élettartama alatt hányszorosan térül meg egy olajtermelési befektetés?
A következőkre tudnál tippet mondani:
iraki/szaudi olajkút, minor OECD találatok, co2 befuvatás OECD mature mezőknél, shallow water, deep water , olajhomok, olajpala

Silvestris 2011.12.14. 05:09:53

Ezt igy onmagaban sajnos nemigen lehet megmondani. Teljene mas a megterulese egy 1 kbpd hozamu kutnak mondjuk az algyoi mezo kozeken, ahol minden helyben van, es a fiskalis render nem tul rossz, es - peldanak okaert - egy ugyanilyen hozamu kutnak, ami a Khufra medence kozepen van, 1500 km-re a legkozelebbi vezetektol, a libiai penzugyi rendszer mellett.

Inkabb azt mondanam, hogy egy eneszseges portfolioval rendelkezo E&P ceg hosszabb idotavon tud egy stabil 15%-os tokearanyos megterulest hozni a reszvenyeseinek, ha jo eve van akkor ez lehet 20-25 szazalek is, de a rosszabb eveket is tuleli 10% koruli megterulessel. Ebbol kiszamolhatod, hogy atlagosan 6-7 ev a megterules, tehat ha kb husz eves atlagos elettartammal szamolunk, akkor diszkontalatlanul haromszoros a megterules. Egyes technologiakra ezt nem lehet nagyon lebontani, mert akkor beleutkozol abba, hogy meg kell hozza nezned az adott orszag fiskalis szabalyait (tax/royalty vagy PSA, cost/profit oil, stb).

EXO 2012.01.06. 13:39:33

Szia!

Az az európai nem hagyományos gázprojektekről vannak új hírek, mióta kiderült, hogy nem gazdaságos az első két lengyel kút?

Silvestris 2012.01.07. 19:03:11

@EXO: Nemigen vannak uj hirek: vannak furasok folyamatban, de jelenleg ugy tunik, hogy a piac kivar. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az UAS-ban is 4-5 ev telt el, amig beindult az ipar. Tavasszal mar talan tobbet tudunk.
süti beállítások módosítása