HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Faites vos jeux: TAP vagy Nabucco?

2013.05.09. 08:31 Silvestris

Meghatarozo pillanathoz erkezett a TAP - Nabucco merkozes, ugyanis a Shah Deniz konzorcium (BP, Total, Lukoil, Statoil, Socar, Turkiye Petrolleri es Naftiran Intertrade) a kovetkezo hetekben fog donteni arrol, hogy a Nabucco racionalizalt valtozatat (Nabucco West), vagy pedig a Deli Folyoso masik, kompetitiv kezdemenyezeset, a Trans-Adriatic-Pipeline projektet tamogassa-e. A Nabucco, amit mindenki favorizal akinek nem kell bele penzt invesztalni, tokeletesen megtestesiti a tipikus EU projectet: evekig tart az elokeszitese, egy csomo nemzet (es annak mindenfele politikai hovatartozasu kormanya es annak ellenzeke, olajtartasaga, fogyasztovedelmi szervezete, civil szervezetei, kornyezetvedelmi NGO-i, stb) babaskodik felette, az EU vigyazo tekintete ovja, tamogatja az EU energia-diverzifikacios celjait, es meg hasonlok.

Ezzel szemben a TAP a gaz erteklanc harom szereplojenek kezdemenyezese, "plain-and-simple", ahogy az angol mondana (Statoil mint termelo - egyben Shah Deniz partner, Axpo mint kereskedo es E.On mint felhasznalo), ami elvezi az erintett kormanyok, vagyis Albania, Gorogorszag es Olaszorszag tamogatasat. A Statoil es az E.On valoszinuleg mindenki szamara ismeros, de az Axpo alighanem ismeretlen: pedig nem kis szereplo az energia kereskedoi piacon, az eves arbevetele a MOL csoport konszolidalt arbevetelenek kb 1/3-a.

A Shah Deniz konzorcium mindket projekt esetben biztositotta maganak a jogot arra, hogy 50%-ban belephessen a projectbe, tehat ilyen szempontbol a helyzet neutralis.

Ezek utan a Shah Deniz konzorcium a versengo projektek megvalosithatosagat, finanszirozhatosagat, bovithetoseget es technikai komplexitasat fogja vizsgalni amikor meghozza a dontest. Ja, es meg egy aprosag: a TAP folyamodott a "third party exemption"-ert, ami azt jelenti, hogy ha megkapja, akkor nem lesz szukseges neutralis alapon mindenki szamara biztositani a vezetekhez torteno hozzaferest. Magyarul, annak a gazat es annyiert szallitja, akiet es amennyiert akarja. Ezzel szemben a Nabucco - gondosan betartva az EU vonatkozo eloirasait - kapacitas aukciokat szervez, es kinosan ugyel arra, hogy az europai fogyaszto szamara a legversenykepesebb aron jusson el a gaz a piacokra.

Na szerintetek ki fog nyerni? Ha meg legalis lenne az online szerencsejatek (most ex-lex allapot van ha jol tudom), es lehetne fogadni a merkozesre, en 5:1 aranyban a TAP-ra tennek.

2 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr705290684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Voyageur 2013.05.22. 16:36:08

Hali!

Geológiát tanulok és pár programozó ismerősömmel gondolkodtunk, hogy meglehetne próbálni írni valamilyen programot a szénhidrogéniparhoz kapcsolódóan. Az lenne a kérdésem az olajcégek milyen típusú programokat használnak és milyen célokra, mert ebbe a témába én nem igazán látok bele. Mi az amire vevők a cégek ilyen téren? Utópikus persze ami eszünkbe jutott, de hát egy gondolat erejéig megéri a dolog.

Silvestris 2013.05.23. 07:11:44

Az hogy az olajcegek mire "vevok", az meglehetosen tag fogalom. Altalanossagban azt mondanam, hogy egyreszt vannak az egyszeru kis segedprogramok, amiknek a nagy resze az Apple vagy Android appstore-ban kaphato, masreszt vannak a magasan specializalt ertelmezo programok, amiket altalaban nagyobb service cegek mukodtetnek es fejlesztenek. Ha valaki bele akar ugrani a temaba, akkor alighanem a kis applikaciokban erdemes gondolkodni. Aztan vannak meg olyan termekek is, amik specialis alkalmazasokra vannak kifejlesztve, de egy altalanos celu program alapjan, pl kulonbozo Excel makrok, pl olajmernoki alkalmazasokra. Es van egy erdekes ut is, amihez en egyebkent szemely szerint nagy remeny fuzok: van egy nyilt forraskodu, ingyenes szeizmikus ertelmezo csomag (OpendTect), amihez lehet zart alkalmazasokat fejleszteni, amiket aztan havi dijert lehet berelni. Nezzetek meg az oldalukat. Szerintem ez a kezdemenyezes gyokerese at fogja alakitani a softwarepiacot a specialis alkalmazasok teruleten, es ha nem is megtori a Schlumberger meg hasonlok poziciojat, de legalabbis ertelmes alternativat nyujt.
süti beállítások módosítása