HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

A Pannergy és a földtudományok

2011.07.01. 08:35 Silvestris

Bokorovics Balázs úr, a Pannergy Nyrt Igazgatóságának elnöke tehetséges ember. Ennek számos tanújelét adta, de legzseniálisabb húzásának mégis a Pannergy körüli tevékenységét tekinteném, már csak a szakmai érintettség miatt is.

Most nem térnék ki arra, hogy sikerült a Pannergy-t egy igazi "zöld" vállalatként pozicionálnia, noha a tőzsdei társaság eredményének közel 100%-a a Pannunion-ból (ez a korábbi Pannonplast), vagyis műanyag csomagolóanyagok előállításából származik, amit azért nem mondanék túlságosan környezetbarátnak.

Az igazi húzás azonban magához a Pannergy-hez kötődik, hiszen egy alapvetően kockázatos tevékenységet, a nyersanyag-kutatást sikerült úgy eladnia számos potenciális önkormányzatnak és egyéb piaci szereplőknek, mintha csak krumplitermesztésről lenne szó, amiről azért lehet sejteni, hogy ha elvetjük, és nem jön az árvíz, akkor lesz betakarítás is.

A geotermikus kutatás ugyanis kockázatos. Nálunk szerencsére nem annyira mint máshol, de azért Szaudi Arábiában sem úgy megy az olajkutatás, hogy megnézik hol van rá piac és aztán ott fúrnak, hanem fordítva: azaz a földtani adottságok határozzák meg a fúrás helyét, és nem a piac.

A geotermiával sincs ez másképp: vannak területek, ahol kedvezőbbek az adottságok, és vannak ahol kevésbé, de hogy egy adott önkormányzat területén van-e geotermikus energia-hasznosításra alkalmas tároló, azt nem Bokorovics úr fogja eldönteni, hanem a természet.

Nem mennék bele a geotermikus energia kutatásának földtani és gazdasági kérdéseibe (akit érdekel a téma, annak ajánlom a Magyar Termálenergia Társaság honlapját), de annyit azért elmondanék, hogy Magyarországon alapvetően kétféle háromféle termálvíz létezik:

  • A medenceperemeken a leszivárgó csapadékvíz felmelegedése folytán létrejött hévizek (lsd budepesti hévforrások)
  • A legfiatalabb harmadidőszaki (Pannon és Pontusi) korú homokkövekben (elsősorban a korábban felső-pannonnak nevezett, delta-front típusú üledékekben) található, szintén csapadékvíz utánpótlással rendelkező hévizek
  • A mélységi, nagynyomású rendszerek, pre-pannon tárolókban

Az első két esetben a vizek hőmérséklete viszonylag alacsony, de balneológiai és temperáló kommunális fűtési célra alkalmasak. Előnyük, hogy - amennyiben nem egy elszigetelt homokkőlencséről, vagy repedésrendszerről van szó, akkor  a készletek kimerülésétől rövid távon nem kell tartani. Itt inkább bizonyos esetekben a vizek oldottanyag tartalma okozhat problémát, de ez csak költségnövelő, de semmiképpen nem kezelhetetlen.

A harmadik kategória, amely viszont már alkalmas lehet akár villamosenergia termelésre is, nem csekély geológiai kockázatot hordoz. Ahhoz, hogy megfelelő bizonyossággal állíthassuk, hogy a kúthozam tartós, hosszabb idejű próbatermeltetésre lehet szükség, amellett biztosítani kell a termelt víz visszajuttatását a tárolóba (mely egyébként minden energetikai hasznosítású hévíz esetében követelmény). Csak miután meggyőződtünk arról, hogy a kúthozam kellően tartós, akkor lehetséges - józan számítások mellett - döntést hozni az esetleges erőművi hasznosításról. Arról, hogy ezek a kutak milyen technológiai kihívásokat jelenthetnek, leginkább a fábiánsebestyén környékiek tudnának mesélni a Fáb-4 kút gőzkirörésének kapcsán.

Általánosságban minden fluidum kutatás esetén az a folyamat, hogy először kutatunk, aztán fúrunk, aztán tesztelünk, aztán számolunk, és döntünk a megvalósításról.

Ha megnézzük bármelyik fejlettebb tőzsdén a junior olajtársaságok honlapjait, akkor bőséges információt találunk arról, hogy milyenek az adott blokk adottságai, milyen készlet várható, mik a kitermelés várható költségei, mik a fő kockázatok, stb. Továbbá szintén gyakran találkozunk ugynevezett CPR-okkal (Competent Person Report), amelyek egy megfelelően kvalifikált, és szakmailag elismert független értékelő cég véleménye a szóban forgó társaság készleteiről.

Az lenne a minimum elvárás, hogy a Pannergy tájékoztassa részvényeseit ezen vizsgálatok eredményéről, nem is beszélve szerződött partnereiről, akik adott esetben hosszú távú pénzügyi elkötelettséget vállalhatnak pl geotermikus fűtési rendszer kiépítésére a Pannergy-vel kötött szerződés alapján. Sajnos azonban a Pannergy honlapján semmiféle technikai jellegű tájékoztatás nem található meg készletszámítás témakörben. Ez különösen kritikus az áramtermelési projectek esetében, ahol az arra alkalmas hőfokú termálvíz biztosítottsága hosszú távon egyáltalán nem nyilvánvaló.

Az önkormányzati jegyzők feladata lenne, hogy az ilyen szerződéses konstrukciókban rejlő buktatókat kiszűrjék, és azt gondolom, hogy a magyar földtudományi szakma szégyene, hogy erre nem hívjuk fel a figyelmet kellő hangerővel.

Természetesen lehetséges, hogy az általam hiányolt információk a társaság birtokában vannak, és remélhetőleg a szerződő felek is részletes geológiai és műszaki dokumentácót kaptak a szerződés mellékleteként, független szakértő által ellenjegyezve.Ha viszont nem ez a helyzet, akkor egy kapitális méretű (de nem feltétlenül szándékos) félrevezetés tanúi és rosszabb esetben szenvedő alanyai lehetünk.

 

48 komment

Címkék: tőzsde hévíz pannergy geotermikus energia geotermia villamos áram

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr133029225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2011.07.12. 13:50:24

Szevasz!

Az olajhomok versenyképességéről tudnál írni valamit, összehasonlítva a hagyományos és a mélytengeri kitermelés áráával és készleteivel?
Az lenne még érdekes, ha a készletek árfüggőségével kapcosltaban tudnál egy táblázatott prezentálni, pld:60$-ért 1200milliárd, 80-ért 1500, valami ehhez hasonlót tudnál mutatni kérlek?

Silvestris 2011.07.13. 16:45:54

@EXO: Sajnos ilyen iparagi statisztika nemigen van: amit idonkent lehet latni konferenciakon, az a kulonbozo tipusu keszletek F&D cost-ja (finding and development cost), amibol azert lehet valami kovetkeztetest levonni arra amire kivancsi vagy.Miota nem vagyok CERA elofizeto azota nem vagyok teljesen up to date, de nagyjabol azt lehet mondani, hogy az olajhomok gazdasagossagi break-even olajara 70-80 USD, vagyis ha tartosan az alatt maradna az olajar, akkor ezeket a keszleteket nem erne meg termelesbe allitani. Ez a koltsegszint magaban foglal egy tisztesseges nyereseget is, tehat ez nem azt jelenti, hogy operativ cash flow szinten ezek a projectek vesztesegesek nemileg alacsonyabb olajar mellett. Ez utobbi nagyreszben fugg attol, hogy milyen fiskalis kornyezetben van az adott project.

Egyebkent, hogy nagyjabol ossze tudd hasonlitani, az emlitett F&D cost az olajhomok, a deep offshore es a complex EOR projectek eseten a legmagasabb (15-20$/bbl), es a a nagy szaudi mezok eseten a legalacsonyabb <5$/bbl. Figyelembe veve a kulonfele adokat, stb, ez a 15-20$ felel meg nagyjabol a kb 80$-os olajarnak, ezert is mondjak sokan, tobbek kozott en is, hogy kb ez a szint a tartos olajar szintje. Ezen az arszinten boven van utanpotlas, hiszen itt mar a GTL projectek is be tudnak lepni.
Pont a GTL miatt nem is nagyon van ertelme olajkeszletekrol beszelni, hiszen a GTL megteremti az atmenetet az olaj es a gaz kozott.

EXO 2011.08.23. 22:13:47

Szevasz!
Több dolgot is szeretnék megkérdezni:
Az egyik, hogy te azt hogyan látod, hogy a következő 5-10 évben illetve akár hosszabb időn is mennyire lehet tartani a kitermelés szintjét?
Emellett a szolgálatba lépő új kapacitások hol találhatók?
Végső kérdésem pedig, hogy a harmadlagos olajkitermelő eljárások(elsősorban CO2 injektálás), menyire tolhatják ki a világ olajkészleteit, illetve milyen gyorsan épülhetnek ki?
Nagyon megköszönném ha válaszolnál.

Üdv: EXO

Silvestris 2011.08.24. 20:19:04

@EXO:

Kitermeles szintje: ez alapvetoen inkabb politikai mintsem technikai kerdes. Az IOC-k vadaszteruletein en nem nagyon varok jelentosebb termelesnovekedest, de az NOC teruleteken erre boven van lehetoseg, elsosorban Irakban, ahol a jelenlegi committed production rate a nagy mezokbol 12 million hordo per nap korul van, es ott inkabb az a baj, hogy erre nincvs opec kvota, es az infrastruktura nehezen tudja kezelni a mennyiseget. Juliusban voltam egy m agas szintu irak konferencian (akarok majd errol is egy posztot irni csak meg nem jutottam elodaig) inkabb azon ment a vita, hogy mennyire terhelne meg a vilagpiacot ha a teljes mennyiseget raengednek.

Vannak meg tartalekok mas orszagokban is: a nagy kozel keleti mezok eseteben meg mindig csak az elsodleges muvelesbel tartanak, es ha Iran kicsit jobb felteteleket kinalna, es megszunne az embargo, akkor konnyeden emelhetne a kitermelest a jelenlegi tobbszorosere is.

ugyanez a helyzet Mexikoban: semmi geologiai oka nincs, hogy a GOM US oldalan talalt nagy mezok ne folytatodjanak a mexikoi oldalon.

10 eves tavlatban, vagy talan hamarabb is be fog indulni a termeles a brazil subsalt mezokbol (Tupi es tarsai), ami Irakhoz hasonlo nagysagrandu kitermelest tesz majd lehetove hosszabb tavon. Itt nincs politikai gatlo tenyezo, inkabb csak penzkerdes, valamint hogy a brazil kormany mennyire gyorsan akarja a termelest felfuttatni.

Ami az EOR-t illeti, es en ide sorolnam az egyszerubb modszereket is mint pl vizbesajtolas, az jelentosen kitolhatja a nagy kozel keleti mezok elettartamat, lagalabbis azoknal ahol nincs aktiv viztest, azaz a termeles uteme idovel csokken, a tarolo nyomasanak csokkenese miatt.

Nem nagyon tudnam megbecsulni, hogy ez mit is jelent szamszeruen, de biztos, hogy szamottevoen: a recovery factor az elsodleges muveles eseten atlag 30-35%, besajtolassal ez felmehet 45-50%-ra.

A CO2 csak nalunk jelentos, mert itt van szendioxid: a vilag mas teruletein igazabol a CO2 hianycikk, tehat a vilagot nem fogja megrengetni.

EXO 2011.08.25. 20:56:45

@Silvestris:
Köszi a válaszod!
Én a CO2 estén például gondoltam arra, hogy Kínából és Indiából, mint a jövő nagy kibocsátóiból majd indulhatnak a szénerőművek füstjéből leválasztott CO2-vel vezetékek az öböl térségébe, amely így(szállítás nélkül) 16dollár/barell-be fájna, ha csak a leválasztás költségeit kellene megtéríteniük.
Emelett az amerikai illetékes hivatal szerint az USA-ban például 240milliárd hordóval kitolhatják a készleteket.
Állítólag a módszerrel a kitermelehtő hányadot kb 10-15%-al ki lehetne tolni

Azon akadtam fennt a napokban, hogy amikor beirtam ezt egy zöld blogra, akkor 2napig megállt a kommentelés, majd törölték a hozzászólásom, és letiltottak a blogról... én úgy röhögtem rajta, hogy az agyuk mennyire ledobta az ekszíjat.XD
A cikk amúgy a Peak oil-t és a jelenelegi civilizáció végét taglalata.

Amúgy valóban hasznos lenne egy cikk az olajtermelés jövőjéről egy szakértő tollából, főleg, hogy mostanában nagyon aktuális a téma.
Leginkább azt kellen tisztázni, hogy ez egy átmeneti kínálati pobléma, vagy tartósan magasak maradnak-e az árak.

Üdv:EXO

Silvestris 2011.08.26. 08:28:15

Valoban, a CO2 levalasztas es visszasajtolas egy olyan ut, amit pl Saudi Arabia-ban mar commercialis projectkent komonyan vizsgalnak, de ezek inkabb helyi projectek, a helyi adottsagokat kihasznalva. Nehany szaz kilometeres vezetes szallitast talan el tud viselni egy project, de tobb ezer kilometeres vezeteket aligha.

EXO 2011.08.27. 17:28:46

Szevasz!
Egy blogon ezt írták:
"Akkor menjünk sorba:

1. Nem foglalkoztál azzal a kérdéssel, hogy mennyi a flow, megint elkezdted sorolni, hogy mi a stock. Hiba.
2. Irak: ugyanannyi a termelés, mint 2002-ben volt. szó nincsen itt a világpiacra ráengedésről. Tervek voltak, hogy mostanra lesz 7-8 mbpd, 2015-re meg 12 mbpd -- a háború előtti szintig kapaszkodott vissza a dolog, sok év alatt.
3. Mexikói GOM: ez megint stock és nem flow, ráadásul drága, egyelőre nincs rá pénz.
4. A brazíl mezőkből (írtam: Carioca, ere te felhozod a Tupi-t, ami a Carioca egy része...) szóval találtak ott kb. 8 milliárd hordónyi szénhidrátot (nem olajat, hanem olajat és gázt együtt, olajekvivalensben). ennek jó esetben kitermelhető a 40-45%-a. Az mondjuk 4 milliárd hordó. A világ olajfogyaasztása évi 30 milliárd hordó. Érzed a nagyságrendeket?
5. Az előző folytatása: a Tupi maximum flow-ja talán lesz 1 mbpd 2020-ra. Braziliának ez jó hír, exportra nem megy belőle semmi. (Megjegyzés: amióta felfedezték a Tupit, valamint rákapcsoltak az etanollal... nos, azóta Brazilia olajimportőr lett...)
6. A közel-keleti mezők (pl. a Ghawar nagy része) olyannyira vízbesajtoltak, hogy 10 hordónyi folxyadékból 9 hordónyi már víz egy csomó helyen. Ahogy a nemzetközi geológusok mondják: almost watered out. Főleg Shaybah, Utmaniyah.
7. A recovery factort nem kell megbecsülnöd. Világszinten kb. 22-25%, de az 1950 után felfedezett mezők átlaga 32-33%. Az Északi Tenger 45% körül van, a szaúdi és kuvaiti nagyobb mezőké (pl.: Burgan) 50% körül, ez kb. a csúcs. Az OOIP kitermelésének nem annyira technológiai, mint amennyire energetikai akadályai vannak, azaz az olajat éppena felszínre lehet hozni, csak több energiával, mint a felhozott olaj energiatartalma.

Azért csak ennyit írtam rá válaszul, mert nem szeretnék kekeckedni. De elég lesz, ha csak egyetlen kérdéssel foglalkozol eleinte: mennyi a napi hozam, a flow rate. Hagyd a készletadatokat, a peak oil nem arról szól, hogy lesz-e olaj 100 év múlva. Igen, lesz. Egy csomó. A peak oil arról szól, hogy lesz-e még egyszer hzuamosabb ideig akkora a napi szintű kitermelés, mint amekkora már volt."

Erre tudnál válaszolni

Silvestris 2011.08.28. 14:24:09

Roviden:

1. Nem akartam reszletese belemenni abba, hogy honnan mi varhato, csak jelezni szandekoztam, hogy olaj lenne boven, ha mindenki ugy akarna.

2. Irak: az hogy Irakban mi tortenk ket evvel ezelottig, az teljesseggel irrelevans. Ami szamit, az az, hogy a legutobbi bid round-okon a supermajor-ok es nehany egyeb NOC es independent 12 millio hordonyi olaj termelesere szerzodott le, es ezt nem az iraki miniszterium mondta, hanem ennyi jott ossze a bid-en. Az irakiak csak kb 5-6 millionyi kapacitast vartak, es most azon dolgoznak, hogy hogyan alkudjak le a plato termelest az egyes service contractokban.

3. Penz lenne, csak nem a Pemex-nel, hanem az IOC-knal: ha Mexiko olyan felteteleket ajanlana mint a US, es beengedne az IOC-kat, akkor ott us ugyanugy felfutna a termeles. Mas kerdes, hogy politikai okokbol nem akarja, ez az amire utaltam. Az igaz, hogy meg ha ma eldontene, akkor is kb 10 ev mulva lenne abbol olaj.

4-5. Tupi: a Tupi jelentosege nem is annyira a keszlet, hanem az, hogy egy teljesen uj play-t jelent az Espirito Santo, Campos es Santos medencekben, az ugynevezett subsalt play-t, amire ott nem szamitottak. Egyebkent azota mar tobb "Tupi" is van, azaz hasonlo meretu talalat. Megint csak politikai kerdes, hogy a brazil kormany mit szandekozik tenni ekkora keszlettel. jelenleg ugy tunik, hogy nem akarja eroltetett utemben fejleszteni, ez megint csak politika dontes.
Nyilvan, ha maximalis utemben akarnak termelesbe allitani ezeket a talalatokat, es velhetoen meg jo parat, amik meg furasra varnak, akkor lennenek szuk keresztmetszetek, pl drillship, kivitelezesi kapacitas, acel, stb, amik lassitanak, de a ballpark figure az, hogy egy atlagos offshore mezot kb 5 ev alatt lehet termelesbe allitani (subsea completion, FPSO). A Jubilee Ghanaban 40 honap alatt jutott el ide, igay az "csak" 100e hordora van meretezve. Egyebkent szenhidrogenrol es nem szenhidratrol beszelunk, az utobbi amit megeszel a teadban, az elobbi amit elegetsz az autodban.

6. Ghawar: valoban, a Ghawar-ban elorehaladott a vizbesajtolas, de sok helyen, kulonosen a kisebb mezokben nem. Orszagonkent valtozo a helyzet: Omanban a PDO vezetesevel talan a legelorehaladottabb, Kuwait es (egyeb, szinten politikai okokbol) Iran kullog hatul. Irakban pl most az Exxon vezetesevel epul ki egy korszeru ellato halozat, ami el tudja majd latni a megnovekedett termeles vizigenyet. Kuwait tavaly irt ala egy szerzodest a Petrofac-kal hasonlora.

7. A recovery factor alapvetoen geologiai es reservoir engineering kerdes, es csak masodlagosan gazdasagi/energetikai. Az hogy mennyi a movable oil az petrofizika, az hogy milyen a sweep efficiency, az meg attol fugg, hogy mennyire heterogen a tarolo, illetve milyen okos a reservoirmernok aki a development plan-t csinalta, valamint hogy van-e folyamatos monitoring. Az egyik mezonkben (steam flood, heavy oil, 150kbpd)folyamatosan lovunk 3d szeizmikat, mert a meleg vizzel telitett retegnek mas az akusztikus impedanciaja, es tudjuk kovetni a kihulest es a gozfront mozgasat, igy nyomon tudjuk kovetni a sweep efficiency-t. Nyilvan vannak gazdasagi korlatok, de nem az az elsodleges.

Onoff 2011.08.28. 14:38:31

Ó, a szakértő úr kitörölte a hozzászólása végét. :-) Úgy ítélhette meg, nem releváns. Sebaj, nekem megvan az egész:

-------------------------------

No, akkor válaszolok, mert úgy illik. Pontonként.

1) Az 'olaj lenne bőven, ha mindenki úgy akarná' kifejezést nehezen tudom értelmezni. Egyrészt szerintem eléggé szeretnénk. Másrészt úgy kellene bőven, hogy közben nem 100 USD, hanem mondjuk a fele. Az a baj, hogy az nincs, legalábbis nem látszik, hogy volna. Harmadrészt szerintem sem arról van szó, hogy ne volna elég olaj, hanem arról, hogy időegység alatt belátható időn belül nem termelhető ki több. Az alatt az idő alatt pedig annyit látszik esni a termelés, hogy most nem látható, mitől mászna vissza mondjuk 10 év múlva a jelenlegi szintre.

2) Hogy mi történt Irakban, az ugyanazért nem irreleváns, amit az előző pontban írtam. Már most leszögezem, hogy én valóban nem vagyok olajgeológus, sőt, azt is, hogy tényleg csak sokat olvastam a témában, ennyi. Ennek ellenére: ha az iraki termelés felfutna 12 mbpdre, de azt mondjuk 20 év alatt tenné, az a peak időpontját nem változtatná meg. A lejtmenet meredekségét csökkentené. Másrészt furcsa ez az érv: irreleváns. Én azt hittem, a termelés szempontjából aza releváns, hogy mennyi a termelés. Az a valaki azt mondja, hogy a tényleges termelés irreleváns, a lényeg az, hogy a szerződések mennyiről szólnak. No, én azt gondolom, hogy a lényeg az, hogy mi fog megvalósulni. Az eddigi tervekből nem sok minden valósult meg, és nagyjából úgy jöna rengeteg olaj Irakból, ahogy a demokrácia is kiépült ott.

3) Egyetértek.

4-5) Ezzel is egyetértek. Megismétlem magam: teljesen mindegy a peak szempontjából, hogy a Petrobras azért nem termel mondjuk 2015-ben 2 mbpd-t a Santos sub-saltból, mert nem tud, vagy azért, mert nem akar. Az is igaz, hogy a Tupihoz hasonlót találtak, ezért szólnak a hírek 18-30 BoE készletről, amiből én úgy tudom, hogy 13 az OOIP és nagyjából a fele lehet a jelenlegi módszerekkel és árak mellett gazdaságosan kitermelhető. Annak alapján, amit olvastam a technológiáról és a szándékokról, azt gondolom, hogy 1 mbpd fölé nem fog menni a termelés abból a reservoir-ból 2020 előtt, azt a többletet pedig sosem fogják exportálni, mi nem látunk abból az olajból egy cseppet sem.

6) Én a Ghawarra és a Khurais-ra gondoltam, ahol kemény a vízbesajtolás, ezt is írtam neked. Ami Kuvaitot illeti, pár éve szivárgott ki, hogy a hivatalos, 100 milliárdos készlettel szemben a tényleges készlet a fele. Ezt a kuvaitiak mondták, felsővezetés. Itt jegyzem meg, hogy az OPEC hirtelen tartaléknövekedése is több mint gyanús a 80-as évek közepén, 2-3 éves intervallumban, az összes OPEC-tagországban egyszerre.

7) Pongyolán fogalmaztam. Az Rf-et szembeállítottam valamivel, és úgy mondtam rá, hogy fizikai paraméter (értsd: nem pénzügyi). A többihez nem szólok hozzá, ahhoz a szakmához, amit ez a valaki szemmel láthatóan művel, én nem értek. Nem is akarok egyébként, mert nem egyes mezőket és fúrásokat próbálok elemezni, hanem azt, amit úgy hívnak, hogy 'big picture'.

8) Ez hosszabb.

"Vegezetul: levelezopartnered nyilvanvaloan nem szakmabeli, hanem valami okostojas"

Ez valóban így van. De nem is állítottam sosem, hogy szakmabeli volnék.

"aki azt gondolja, hogy tobbet tud az iparrol, mint az aki napi szinten muveli"

Nem gondolom. Viszont olyanokat olvasok, akik napi szinten művelik, és konkrétan a GOM-ban, az Északi Tengeren, stb. helyeken dolhoznak. Amit gondolok, az annyi, hogy megértem, amit írnak, illetve annyi, hogy mivel nem egyes mezőket és fúrásokat figyelek, nem szenvedek táblavakságban. Az iparág technológiai részéről nyilvánvalóan nem tudok annyit, mint egy szakmabeli. Nem is szükséges annyit tudnom róla.

"Pont azert inditottam el ezt a blogot, mert tele volt a hocipom azzal, hogy olyanok probaljak befolyasolni a kozvelemenyt, akik nem lattak kozelrol mukodo olajmezot, viszont kello magabiztossaggal allitjak magukrol, hogy szakertok, mert ugyesen hasznaljak a google-t."

Én kellő magabiztossággal állítom magamról, hogy nem vagyok geológiai szakértő. Viszont nem kell tudnom hozzá tojást tojni, hogy jó rántottát tudjak csinálni. Tovább megyek: jobbat tudok, mint egy tyúk (pun inteded). Szerintem is egészen jól hasznlom a google-t, köszönöm az elismerést. :-) Mindazonáltal, hogy megint ismételjem magam: olyan embereket olvasok, akik viszont olajgeológusok, fúrási szakemberek, olajtársaságok volt vezetői (közgazdász is, geológus is), stb. Nem arról van szó, hogy a múlt héten olvastam két cikket a New York Times-ban.

"Nem akarok szemelyeskedesbe belemenni, nem is kulonosebben erdekel, plane mert mi, a szakma is hibasak vagyunk, hogy nem emeljuk fel a hangunkat, amikor egyes ugynevezett szakertok boduletes baromsagokat irnak le."

Ahhoz képest, hogy nem akart, sikerült neki. :-)

Egyébként teljes mellszélességgel támogatom, hogy blogot indított, és egyetértek: a témáról sokkal több szakmabelinek (és nemcsak olajgeológusnak) kellene tájékoztatnia a közvéleményt. A hozzám hasonlók éppen azért próbálják betölteni az űrt, mert az létezik.

Ami a bődületes baromságokat illeti: a válaszban egészen konkrétan egyetlen dolog sem volt, ami arra utalt volna, hogy tényszerűen baromságot írtam. Ha így van, akkor tételes cáfolatot szeretnék, nem ilyen jelzőket. Ugyanis ha tévedek, akkor részint elismerem, részint igyekszem a helyes információt tovább adni.

Végezetül, hogy valamennyit én is személyeskedjek. :-)

Ez a valaki kb. 10-szer írta le, hogy én nem vagyok szakértő, ő pedig az. Ebben igaza van, de elég lett volna egyszer is. Egyébként teljesen egyértelmű, hogy nem vagyok olajgeológus, ebben a tekintetben tehát nem értek hozzá. Ugyanakkor: akik folyamatosan arra hivatkoznak, hogy ők bezzeg szakértők, azok általában nem akkora szakértők. A szakértés az eredményekben nyilvánuljon meg, ne az önreflexióban.

És még egy tévedés.

A peak oil vizsgálata nem az egyes mezőkkel kapcsolatos geológiai szakértés függvénye. Az egyes mezők, kutak hozama a konkrét szakemberek konkrét szakértelmét kívánja. A makrohelyzet elemzése egészen másfajta kvalitásokat igényel.

Hogy ezek a kvalitásaim megvannak-e, az nem azon múlik, hogy ki hányszor írja le, hogy mekkora szakértő. Az azon múlik, hogy kinek az előrejelzései jönnek be inkább. Ha a szakértő úr leírja, hogy mekkora termelésre számít világszinten vagy mondjuk Irakban 2015-re, akkor lesz egy pont, ahol látni fogjuk, hogy igaza volt-e. Pont ilyen egyszerű.

Silvestris 2011.08.28. 15:31:33

@Onoff: Kedves Onoff,

pontosan azert toroltem ki a veget az eredeti valaszomnak, mert nem akartam a szakerto vs nem szakerto vitaba belemenni, tovabba nem neked valaszolam, hanem valakinek aki tovabbitotta a megjegyzeseidet.

Nincs szuksegem onigazolasra, meg szemelyisegzavaraim sincsenek, ugyhogy a temat a magam reszerol ezzel lezartam.

Hogy ellenben a kihivasra valaszoljak, mar ami az iraki termelesre vonatkozik, a sajat szamom 6 mmbpd: a 12-t ugyan bevallalta az ipar, de biztos, hogy lesznek technikai nehezsegek. Abban nagyjabol egyetert a nemzetkozi kozosseg, hogy a termeles nem fogja elerni a 12-t, nagyjabol 7-8 a konszenzus.

A baromsagokat nem elsosorban rad ertettem, mint ahogy a blogot a te posztodra valszkent kezdtem. Kulonosen gazellatas temaban nyilatkozott meg boldog-boldogtalan.

Egyebkent, ha valaki arra kivancsi, hogy milyen futo upstream projectek vannak, azokbol milyen peak production varhato es mikor, akkor ajanlom az Oil & Gas Journal global upstream project review special reportjat, ahol egy a 44 szamottevo orszagra project szinten le van bontva.

Ami pedig a kiindulo kerdest illeti: megintak vissza kell utalnom az elozo posztra, miszerint ez politikai kerdes. Ha a vilagnak a mostani politikai keretek kozott kell megoldani az olajellatasat, akkor az 50 dollaros olaj szerintem nem realis. A hosszutavu konszenzus olajar, ami alapjan a legtobb tranzakcio (marmint olajmezoik adas-vetele) zajlik, kb 80 dollar: ez a realis szint, amin a jelenlegi keresleti szint mellett el lehet latni a vilagot.

Ez ala szerintem csak gyokeres politikai es/vagy technikai attoresek utjan lehetne menni, de ez csak megerzes es nem megalapozott analizis eredmenye.

Onoff 2011.08.28. 15:39:55

"Nincs szuksegem onigazolasra, meg szemelyisegzavaraim sincsenek, ugyhogy a temat a magam reszerol ezzel lezartam."

Fair enough, én is.
Mielőtt azonban a többire válaszolnék, ide- (is le~) írok pár nevet, akiket a témában olvastam:

Sadad-Al-Husseini (ex-chief geologist @ Saudi Aramco)

Ali Morteza Samsam Bakhtiari (senior expert @ National Iranian Oil Company (NIOC)

M. King Hubbert

L. F. Ivanhoe

Colin Campbell

Jean Lahererre

Chris Skrebowski

Euan Mearns

Rune Likvern

Jeremy Leggett

Kenneth Deffeyes

Charles Hall

Jeffrey Brown

Samuel Foucher

Dave Rummers

Arthur Bermann

David Rutledge

Kjell Aleklett

Rembrandt Koppelaar

Nate Hagens

Francois Celier

Joules Burn

Robert Rapier

Chris Vernon

Ugo Bardi

Luis de Sousa

Onoff 2011.08.28. 15:48:06

"Hogy ellenben a kihivasra valaszoljak, mar ami az iraki termelesre vonatkozik, a sajat szamom 6 mmbpd: a 12-t ugyan bevallalta az ipar, de biztos, hogy lesznek technikai nehezsegek. Abban nagyjabol egyetert a nemzetkozi kozosseg, hogy a termeles nem fogja elerni a 12-t, nagyjabol 7-8 a konszenzus."

A kérdésem 2015-re vonatkozott, úgyhogy én arra válaszolok, nálad nem láttam időpont megjelölést, ezért nem biztos, hogy ugyanarról beszélünk:

2015: max. 4,5 mbpd de inkább 3,5 és 5 mbpd között.

-------------------------------

"Egyebkent, ha valaki arra kivancsi, hogy milyen futo upstream projectek vannak, azokbol milyen peak production varhato es mikor, akkor ajanlom az Oil & Gas Journal global upstream project review special reportjat, ahol egy a 44 szamottevo orszagra project szinten le van bontva."

Köszönöm, ismerem. Ezek inkább elméleti lehetőségek a maximumra, a tényleges megvalósulást sok minden befolyásolja, amint te is írtad: geopolitika, befektethető pénz, az olaj aktuális ára, stb. Én úgy gondolom, az a review túl optimista.

-----------------------------------

"Ami pedig a kiindulo kerdest illeti: megintak vissza kell utalnom az elozo posztra, miszerint ez politikai kerdes. Ha a vilagnak a mostani politikai keretek kozott kell megoldani az olajellatasat, akkor az 50 dollaros olaj szerintem nem realis."

Szerintem sem.

-----------------------------------

A hosszutavu konszenzus olajar, ami alapjan a legtobb tranzakcio (marmint olajmezoik adas-vetele) zajlik, kb 80 dollar: ez a realis szint, amin a jelenlegi keresleti szint mellett el lehet latni a vilagot.

Ezt szerintem nem a mostani konszenzus dönti el, hanem a mindenkori piac. Mindenesetre ide teszem egy ábrának a linkjét, ami mindenképpen nagyon érdekes.

Termelési szint az ár függvényében:

www.princeton.edu/hubbert/images/chart-5-27-08-t.gif

Onoff 2011.08.28. 15:48:45

"de inkább 3,5 és 5 mbpd között"

Jav.: 3,5 és 4 között

EXO 2011.08.28. 15:57:13

@Onoff:
Hiszen én mondtam néhány oldallal azelőtt az index fórumon, hogy vitatkozz a taggal ha akarsz,

most pedig úgy állítod be, hogy nekem csak ő a forásom, mikor egy konkrét esetben idéztem tőle?

Szerintem a te szempontodból elég gáz, hogy nem vagy szakértő,

én pedig megkérdezem a szakértőt, ha valamiben nem vagyok biztos.

Így alapvetően a te véleményed gyengébb.

Azt is figyeljétek meg, hogy hogyan próbálja za embereket egymás ellen fordítani,

amikor a blogon leírja, hogy én 10szer azt mondtam, hogy szakértő vagyok.

Vissza lehet nézni az elmúlt nagyjából 4-5oldalt az index fórumon, ami eléggé igazolja, hogy ő hazudik.

Nem tudom mit várt ettől, hogy ennyira nyíltan és bénán csinálja....

Amúgy az energiaipar területén kutatok, de egyszer sem mondatm, hogy szakértő vagyok, de legalább megkérdezek egyet.

Onoff 2011.08.28. 16:16:11

"Amúgy az energiaipar területén kutatok"

Dicséretes. Vagyunk ezzel így páran. Ide is leírom (még egyszer): én is megkérdezek szakértőt minden szakterületen, de általában nem egyet, hanem sokat. És még többet olvasok el.

Silvestris 2011.08.28. 16:20:30

@Onoff: A committed production Irakban 2014 vegen 6.5 mmbpd. Lehet, hogy nem ernek el ennyit, de en inkabb a kesobbi, macerasabb teruleteken varok nehezsegeket a technikai oldalon, amik inkabb az efolotti termelesnovekedest erintik.

Silvestris 2011.08.28. 16:27:23

@Onoff:

Upstream projects: azok a projectek nagy resze, ami a review-ben benne van, nagy valoszinuseggel meg is fog valosulni, mert azok committed projectek, ahol legalabb a feed es tobbnyire az epc contract is oda van itelve, es ahonnan pedig nehez kifarolni.

80 dollar konszenzus: tobb bank (en tobbnyire DB-ot hasznalom) vegez olyan szamitasokat, hogy meghatarozza hogy a publikus tranzakciok eseten, a nyilvanos adatok ismereteben melyik olajar az, ami a vetelarrtal konzisztens. Gyakorlatilag kicsamoljak a project cash flowt es megkeresik, hogy milyen olajar kell ahhoz, hogy a vetelarat megkapjak.

Ez gyakorlatilag a piac itelete az olajarra a kovetkezo 15-20 evre. Ez az ami kb 80 dollar korul fluktual.

Silvestris 2011.08.28. 16:40:20

@Onoff: ez az abra onmagaban ertelmezhetetlen, mert csak azt mutatja, hogy van egy szakasza, amikor tokmindegy milyen az olajar, a fogyasztas nagyjabol stabil. Azaz a price elaszticitas minimalis, ennyit meg en is tudok makrobol. De eleg ha kimesz az utcara pesten, latni fogod, hogy barmenyi a benzin, a dugo ugyanakkora.

Onoff 2011.08.28. 17:10:35

"van egy szakasza, amikor tokmindegy milyen az olajar, a fogyasztas nagyjabol stabil"

Más olvasatban: a termelés stabil, azaz változatlan, függetlenül az ártól. 72-73 mbpd felett a kínálat árelaszticitása közelíti a nullát. Mivel a kereslet és a kínálat egyensúlyban vannak, logikusan a keresleté is, de az már következmény.

Onoff 2011.08.28. 17:13:10

"Ez gyakorlatilag a piac itelete az olajarra a kovetkezo 15-20 evre. Ez az ami kb 80 dollar korul fluktual."

Nézd meg mondjuk a 2000-2001-es, a 2003-2004-es és a 2006-2007-es előrejelzéseket az akkor következő 15-20 évre. Lehet DB, de lehet EIA vagy IEA is. Azt fogod látni, hogy mindig az aktuális olajár környékére lövik a következő 15 évet, ami így aztán szépen tolódik el felfelé.

Egyébként nem is annyira az az érdekes, hogy hány USD a WTI, hanem inkább az, hogy ez hogyan aránylik az elkölthető jövedelemhez.

Silvestris 2011.08.28. 17:29:47

@Onoff: ha reszleteiben vizsgalnank orszagonkent a fogyasztas szerkezetet, akkor az derulne ki, hogy a magas olajar eseten a fogyasztas ott nott, ahol arkontroll van/volt, tehat a magasabb olajar nem feltetlenul jelentett arnovekedest a benzinkutnal.

Egyebkent az olajar kilengesek nem annyira az aktualis termelest befolyasoljak, hanem a hosszabb tavu terveket: a cegek projecteket halasztanak, de ez nem az aktualis, hanem a 3-5 evvel kesobbi termelest erinti, valamit meg kesobbit, mert a kutatasi budget az elso amit visszavagnak. Napi cash-flow szinten a legtobb mezo gazdasagos, tehat meg viszonylag alacsony are eseten sem eri meg leallitani a termelest. Nyilvan van kivetel, pl az USA tight gaz, de az specialis eset. Ott ugyanis a furas termelesbe allitasa utan 1-2 even belul elerik az EUR 80-90%-at, tehat ha nincs remeny arra, hogy a gazar emelkedjen, akkor inkabb nem furnak, es az adott mezoben a termeles hamar esni kezd.

Onoff 2011.08.28. 17:46:12

@Silvestris: Ezzel teljesen egyetértek. Nem is a napi cash-flow a kérdés, hanem az esetleg tartósan alacsony olajár miatti beruházás-halasztások, mint 2008-2009-ben, és ezáltal a 3-5 éves időtávon túl lévő termelési szint.

Ami a shale-t illeti (tudom, te tight-ot mondtál, azt nem vitatnám, mert nem ismerem), szóval a shale-nél a wellhead price állítólag jelenleg alacsonyabb a kitermelés költségeinél, és a cégek a piaci kapitalizációra mennek, amit a készletadatok növelésével, vásárlásokkal tudnak elérni. Az így kapott pénzből tudnak folyamatosan fúrni, de a jelenlegi árak mellett (azt mondják sokan), nem fenntartható ez az ütem. (V.ö.: 80-90% decline rate az első 2 évben.)

EXO 2011.08.28. 22:19:20

en.wikipedia.org/wiki/Oil_megaprojects
Az itt megadott számoknál a 2015-től kezdődő törésben mennyire látszik, hogy a projectet mennyi idővel a működés előtt határozzák el?
Mert Onoff szerint az új projectec kb 10év alatt kezdenek működni, viszont itt 3-5évet írnak, emellett az expanziók 10 évnél biztosan rövidebb idő alatt készülnek el.

Onoff 2011.08.29. 09:36:21

@EXO: Nem mondtam olyat, hogy az új projektek 10 év múlva kezdenek működni.

Azt mondtam, hogy onnantól fogva, hogy egy mélytengeri részen találnak 'valamit', több év telik el az első kutatófúrásig, kb. 3-5 év a kísérleti olajfelhozatalig (csinálnak egy pilotot), kb. 10 év a termelés érdemi beindításáig, és ha nagy a mező, akkor vagy 15 év a csúcsra járatásig.

Szárazföldön kicsit rövidebb szokott lenni, de ott se mindig. Nézd meg pl. Kashagan vagy Kursaniyah kálváriáját, vannak csúszások akkor is, ha van pénz.

Amikor nincs (2008-2010) és (2012-2014), akkor sok beruházás nem technikai, hanem anyagi nehézségek miatt nem valósul meg időre.

Onoff 2011.08.29. 09:40:46

@EXO: Ha tényleg kutatsz az energetika területén, akkor szívesen egyenesbe kapcsollak azokkal, akik írják azt a szócikket (Oil Megaprojects).
Tony Enquist, Samuel Foucher, Euan Mearns @ al.

Évek óta levelezem, illetve beszélgetek velük egy angol nyelvű fórumon, illetve magánban is.

Sőt, valószínűleg nehezen tudsz olyan reservoir-t mondani, amelyikkel kapcsolatban ne tudnám, hogy személy szerint kit érdemes megkérdezni, aki olajgeológus és ott dolgozik, vagy ha nem ott, akkor behatóan ismeri a hasonló projekteket.

Onoff 2011.08.29. 09:47:14

Most csak egyetlen oldalt teszek be, de a tudás komoly tárháza. Én 2006 óta olvasom, néha írom is. Szerintem a legjobb weboldal a témában. A bepakolt link egy gyűjtőoldalra visz, ami jó áttekintést ad a helyzetről (párszáz cikk, vigyázat, darabonként is hosszúak).

The Oil Drum
www.theoildrum.com/node/7191

Sokkal több szerző van, mint ahány fel van tüntetve ezen az oldalon, mert csak a szerkesztők posztolhatnak, és őket tünteti fel a rendszer. De nagyon sok vendégposzt van (Jean Lahererre, Colin Campbell, Sadad al Husseini, Jeremy Leggett, Tony Hayward, etc.), akiket csak akkor fogtok látni, ha rákattintotok az egyes cikkekre.

EXO 2011.08.29. 11:08:17

@Onoff:
Szevasz analizátam a listádat:
Mearns-től lefelé semmit sem ad ki sem a wiki, sem a google, illetve ojanokat, hogy pap, meg focista

És a listád egy az egyben egyezik az oil drum-os listával: a tetején kiegészítve a néhány tényleg Peak Oil párti geológussal.

Viszont ítt egy cikk, amiben Laherre-re hivatkoznak,aki a Peak Gas-t 2050-60-ra, a Peak Opec-et 2020-ra, a -15% all liguids-et 2025-re teszi
Tony Hayward pedig ebben prezentációban a nemhagyományos gáztermelés előre törését magasztalja az egekig:
www.igu.org/html/wgc2009web/admin/archivosNew/Speaker%20Presentations/Keynote%20presentations/11.%20Tony-Hayward%20-%20speech.pdf

Az iraki és iráni szakinak pedig eléggé az az érdeke, hogy a készleteik jelentőségét felnagyítsák

Silverstris vélemény :)? Ha beirod a neveket Merans-től kezdve, be fogsz szarni, komolyan XD

Onoff 2011.08.29. 11:50:25

Már leírtam máshol, ami a véleményem. Nem barmolnám szét ezt a blogot inkább.

EXO 2011.08.29. 15:37:55

@EXO:
A székértők tekintetében úgy tűnik tévedtem,
viszont a termelésről Hayward és a hozzá hasonlók közel sem festenek olyan drámai képeket.

Nagyon hosszú távra(2050-60), pedig van egy ilyen képem:

Alberta olajhomok:15-20millió/nap

Venezuela extra heavy:hasonló

USA kerogén: 10-15millió

deepwater,sarkvidéki,nyugat-afrikai(tengeri kitermelések):8-10millió

Perzsa-öböl:valahol 15millió körül

GTL:12-15millió

egyéb:orosz,közép-ázsia,usa harmadlagos kitermelései 10-15millió

Ez a lista még a kerogén és az egyéb nélkül is, és az alsó számokat használva is meglehet kb 65

és szerintem teljesen reális, akár a felső számok is.

ugyanis hosszú távon a pénzpiacok akármennyire őrültek, azért látszik,

hogy az olajár visszakúszik a mágikus porfitokat termelő szintre, így azért stabilizálódnak

a befektetések előbb utóbb, főleg hogy közben a gáz és szén használatott lehet növelni

Az értékek az jelzik, hogy mi várható egyes égiókból max, hogyha oda koncentrálódna a tőke:

125mbpd tényleg odabaszna, én inkább egy 60-80 között bárhol lévő értékre várok, szinte bármilyen kombinációban,

bár nagyon sanszos, hogy a perzsa-öböl, Venezuela ,nyugat-afrika és alberta lesznek a meghatározóak,

Amúgy higyha kivetíted, hogy már a következő évtizedben az olajhomok évi 300-400között bővül albertában és csak az maradna szinten,az az érték már össze is jönne.

Emellett mostanában Chavez is enyhébb feltételek kínál, és a bevétel 50%-áért hajlandó lenne beengedni vállaltokat. Mivel úgy gondolják, hogy az extra hevy-t 20 alatt is ki lehetne termelni, és Venezuela bevételei csökkennek a konvencionális termelésből, ezért kénytelenek lesznek külföldi tőkét beengedni, és Chavez sem hiszem, hogy kihagyná az óriási extra heavy-ben lejlő lehetőségeket.Főleg, hogy Venezuela hosszú távon enélkül Chavez szociális baromságai miatt közel kerülhet egy jókora államcsődhöz, ami miatt méginkább rászorul a termelés bővítésére.

A nyugat-afrikai termelés bővítésének lényegében nincs akadálya, főleg mivel tengeren van

Emellett a harmadlagos kitermelési eljárásokat is nyereségesek ilyen olajárak mellett, amik főleg majd az USA-ban és Északi-tengeren nyújthatják el a termelést, később Kínában és oroszországban is.

Emellett ha belegondolsz, akkor egy cég, ami kezdetben tud mondjuk évente 300ezerhordó/nap kapacitást installálni, vagy toábbfejlődik, vagy a versenytársák elveszik a piacot. Ennek fényében egyáltalán nem ábrándozás azt feltételezni, hogy a deepwater és a nemkonvencionális bővülése is felgyorsulhat. Márpedig ha a következő 10-15 évben csak a 2-szeresére gyorsulnak ezen porjectec és mellette megjelenik az EOR is nagy mértékben, akkor már sokkal jobban bővülnek a kapacitások, mint ahogy most előre számítju

Erről mi a véleményed?

Silvestris 2011.08.29. 16:10:50

@EXO: En eleg sok strategiai conferencian megfordultam egy idoben (mostanaban is, csak kicsit mas temaban), de sajnos nem ismerem az emlitett uriembereket, ugyhogy erdemben nem nagyon tudok hozzaszolni.

A maganvelemenyem a peak oil temarol pedig az, hogy az iparag 150 eves tortenete eddig azt mutatta, hogy ujabb es ujabb dolgok kerulnek at az unconventional-bol a conventional kategoriaba, valamint az egyes nyersanyagok kozotti hatarok elmosodnak (GTL, CTL), es alighanem az fog bekovetkezni, mint a szennel, nevezetesen, hogy hosszu tavon lecsokken a jelentosege, es a kutyat se fogja erdkelni, hogy medddig lesz meg olaj.

Ahogy Sheikh Yamani mondta, the stone age did not end because we run out of stone.

50 ev mulva szerintem fuzios energiabol nyert arammal hajtott elektromos autokkal fogunk kozlekedni, legalabbis a vilag fejlettebbik reszen, es robbanomotoros autoja azoknak lesz, akik ma filmes Leica fenykepezogepet vesznek, azaz gazdagok es sznobok. Lehet, hogy nem otven hanem 100 ev kell hozza, de ez a jovo. Addig meg kitart ami vsn, mert takarekosabb autokat gyartunk, es van meg jo par olyan energiaforras amit nem is erintettunk, pl a gaz hidratok.

El lehet vitatkozni ezen a peak oil dolgon, de kozeptavon azert mindig beall valami egyensuly, es ha nagy a kereslet, akkor az ipar eddig mindig elo tudott jonni valamivel, ami korabban meg nem erte meg, az adott olajarszinten viszont igen.

Silvestris 2011.08.29. 16:18:34

@Onoff: Valoban, mostanaban nem nagton eri meg shale gas kutakat furni az USA-ban. Erdekes viszint, hogy a rig count nem nagyon csokkent, es ha megnezi az ember a reszleteket, akkor ugy tunik, hogy azok a berendezesek amit eggig shale gas mezoket furtek fel, valamint a frac kapacitas most atallt shale oil-ra (nem a banyaszos fajtasa, hanem analog technolofiara mint a gaznal, azaz repesztes, es gyors letermeles).

EXO 2011.08.29. 20:19:52

Szia!
A skálázhatóság jelentőségéről tudnál mondani valamit?
Ezt írták a fórumon:
3-4 EROEI az NAGYON, NAGYON kevés.
A felskálázása ennek NETTÓ ENERGIA VESZTESÉGGEL JÁR. Sok nettó energia veszteséggel.
A jelenlegi ipari társadalmat nem lehet ilyen EROEI-vel rendelkező energiaforráson üzemeltetni.

EXO 2011.08.29. 20:23:47

Emelett a zalai olajmezők valaha újraindulhatnak?

Onoff 2011.08.30. 00:17:35

Elég sok mindenről mást gondolok a peak oil témakörben.

Viszont.

Szeretném tiszteletben tartani, hogy ez itt a te blogod, nem az enyém. Így hát eszem ágában sincs szétverni. Inkább érdekelnek a posztok, amiket a technológiáról meg a véleményedről írsz, nem gondolom, hogy érdemes lenne e helyütt belemenni egy valószínűleg parttalan vitába.

Ennek a jegyében inkább nem mondanék erről semmit, ha viszont konkrét, kitermelési / technológiai kérdésem van, akkor majd kérdezni fogok, hiszen ahhoz én nem értek, akkor sem, ha már elég sokat olvastam róla.

Silvestris 2011.08.30. 07:19:37

@Onoff: en is azt gondolom, hogy a vilag energiaellatasat 50 ev mulva nem ezen a blogon fogjuk megoldani. Egyebkent az emlitett jovokep nem sajat talalmanyom, hanem egy par eveel volt egy kis kozom ahhoz a csoporthoz, akik a CERA Dawn of a New Age cimu, globalis scenariokkal foglalkozo jelenetest allitottak ossze, es amely munka azota is folytatodik: a legutobbi report az alabbi: www.wecc.biz/committees/BOD/TEPPC/SPSG/Scenario%20Planning%20Session%202/Lists/Minutes/1/IHS%20CERA%20Global%20Scenarios%202010%20-%20Executive%20Summary.pdf

A Meto scanario az amiben en szeretnek hinni.

Onoff 2011.08.30. 14:58:07

Köszi.
A CERA sok mindent megmagyaráz, de tényleg hagyjuk.

das boot 2011.08.30. 16:31:20

Kedves Silvestris,

írod, hogy a fábiánsebestyéni tárolóhoz hasonló repedezett formációk kiaknázása technológiai nehézségekkel jár. Feltételezem itt a gazdaságossági szempontok miatt emelted ezt ki.
Technológiailag mi a véleményed, mennyiben kivitelezhető egy ilyen vagy hasonló feltárása és üzembe fogása? Elvégre 200+ C folyékony halmazállapotú víz van lent 7-800 bar nyomás mellett, amit ha a kútfejen is megtartunk (mármint a kúttalpi nyomást, amennyire lehet), jobban kordában tartható, és hasznosítható.

Egy ilyen rezervoár kimerülési sebessége persze nagyban függ attól, hogy mekkora kapacitást terveznek rá, de feltételezem, hogy lényegesen jobb adatokat és idősorokat kapunk, mint például az iklódbördöcei elhagyott olajkutak esetében tervezett hasznosítás során készült méréseknél (persze más a besajtolás, csak a nagyságrend miatt említem).

A hőhasznosítási oldalát az egész geotermikus termelésnek feltételezem adottnak látod?

Silvestris 2011.08.30. 20:02:31

@das boot: A rutin ez esetben az lenne, hogy kikepzik a kutat, es egy hosszutavu termelesi tesztet inditanak, adott esetben tobb honapig, es a nyomas alakulasa fuggvenyeben lehet arrol donteni, hogy gazdasagos-e villamosaram-termelesi cellal uzembe allitani a kutat. Ha jol emlekszem, a nyomas a kitores soran gyakorlatilag nem valtozott, pedig hosszu ideig nyitva volt a kut.

Iklodbordoce eseteben ha jol emlekszem agy kutparrol volt szo, egy besajtolo egy termelo, tehat ott a reservoir energiajat a besajtolas uteme szabja meg, tehat az egy teljesen mas helyzet.

Igazabol nem is tudom, hogy miert is nem a Fab-4 melle furtak egy offset kutat, az biztos igeretesebb lett volna. Mindazonaltal, furastechnologiailag a Fab-4 azert egy kozkazatos dolog, mindenkeppen egy nagyon komoly berendezes kell ra, megfelelo BOP-vel, de azok kozul a berendezesek kozul amik az Exxon vagy a Falcon kutatat furtak, barmelyik meg tudna oldani a dolgot szerintem, noha nem bagyok furomernok.

EXO 2011.09.03. 09:44:16

Szia!
Azt meg tudnád mondani, hogy a magyarországi olajlelőhelyeket hányadlagos eljárásokkal termelték ki eddig?
Emellett a jövőben van rá gazdaságos lehetőség, hogy a hazai készletek kitermelése esetleg újraindúljon?

Silvestris 2011.09.03. 20:01:06

Nincs generalis valasz, mert ez a mezo jellegetol es nagysagatol fugg, vagyis techologiai es gazdasagi kerdes. A nagyobb mezok eseteben a vizbesajtolas, CO2 besajtolas (pl Nagylengyelnel) altalanosan elterjedt,de volt pelda egetesre is, pl Demjenben. Azt mondanam, hogy a masadlagos muveles, azaz a nyomas fenntartasa valamilyen besajtolassal, tovabba horizontalis furasok, gaz lift, rutin eljarasnak szamitanak a MOL-nal, ott ahol ez gazdasagosan megvalosithato.
A gazdasagossag merethatara az olajar emelkedesevel csokken, tehat szamithatunk arra, hogy egyes mezok eseteben akar nagyobb projectek is indulhatnak, pl Barcson, Sarkadkeresturban, stb, akar kulso forrasok bevonasaval is.

EXO 2011.09.06. 00:31:14

Szia!
Most fedeztem fel, hogy a shale gas-hez hasonló mennyiségű coalbed methane készletet tartanak kitermelhetőnek, erről te mit hallottál?
Itt egy vid:
www.youtube.com/watch?v=iihzvWO_g0Q

Silvestris 2011.09.06. 22:15:33

A CBM mar nota, es sok helyen folyik commercial operation, pl Indonesia, Kina, Australia (ha jol emlekszem). A keszletekrol nem tudok frisset, de mindenkeppen szamotevo. Hozzank kozelebb Lengyelorszagban, Franciaorszagban es a UK-ben folyik kutatas, vagy kisebb lepteku termeles.

EXO 2011.09.07. 20:45:38

Szia!
Köszi az eddigi infókat.
Elkérhetném tőled az Oil & Gas Journal global upstream project review special report-át?

Nagyon megköszönném ,ha a következő címreelküldenéd:
novara23@hotmail.com

Üdv

Silvestris 2011.09.08. 15:30:34

Szombaton elobanyaszom, de nem tudom, hogy el tudom-e kuldeni, mert ha jol emlekszem, eleg nagy. De azert majd megprobalom.
süti beállítások módosítása