HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Mit keres a Gazprom Cipruson?

2013.04.22. 12:32 Silvestris

A tavaszi ciprusi penzugyi drama egy erdekes aspektusa volt, hogy az esetleges orosz segitseg feltetele bizonyos gaz kutatasi/termelesi jogok atengedese lett volna a Gazprom szamara. Miutan nem feltetlenul kozismert ennek a feltetelezesnek a hattere, nem haszontalan osszegoglalni, hogy mirol is van szo.

Ciprust egeszen a 2000-es evek vegeig nem szenhidrogen-potencialjarol ismerte a vilag, hanem mint az orosz (es egyeb) toke kellemes menedekhelyerol, nem is beszelve a korosodo, de magukat meg jo karban levonek vizionalo, maganyos nyugat-europai holgyeknek nyujtott egyeb szolgaltatasokrol. BG hasonlokeppen velekedhetett, amikor 2006-ban kivonult abbol a blokkbol, amit ma Tamar-kent ismer a vilag.

Ez a langymeleg allapot gyokeresen megvaltozott, amikor Noble Energy, aki ekkor mar megvetette a labat Izraelben, raszanta magat, hogy helyi partnerevel kozosen lemelyitse a Tamar-1 furast, amibol 2008 novembereben a vilag egyik legnagyobb konvencionalis gaz felfedezese lett, mintegy 9 tcf kezdeti gazvagyonnal  es kb 6.3 tcf kitermelheto keszlettel (ez durvan a teljes magyar eves felhasznalas 20-szorosa).  A Tamar-t aztan kovette a Leviathan, aminek kezdeti gazvagyona 17 tcf (kb 6 tcf kitermelheto keszlet), es nehany kisebb talalat.

Ezek a gaz felfedezesek mind az ugynevezett Levantei-medence miocen retegeiben talalhatok, a helyenkent masfel km vastag soreteg alatt, egy-masfel kilometeres vizmelysegben. A Levantei-medence egy DNy-EK iranyban elnyulo medence, mit nyugatrol es delrol a Nilus hordalekkupja es az Eratosztenesz hatsag, eszakon a Hellenidak rendszerenek egyes takaroi, keleten pedig Libanon es Izrael partjai hatarolnak.

Az izraeli tapasztalatokon felbatorodva a Noble Energy tovabb emelte a tetet, es kiterjesztette a kutatast Ciprusra, amely akkortajt (2007-ben) engedelyezte az offshore kutatast. A Noble a Levanei-medence altala jobban ismert, az izraeli szektorhoz legkozelebb eso 12-es blokkjan kezdett kutatni 2008 novembereben, es ezt a kutatast 2011 novembereben siker is koronazta: az A1 furas a mostani becslesek szerint mintegy 5.2 tcf gazvagyont tart fel.

Ez keltette fel a Gazprom erdeklodeset, es a masodik ciprusi bid round kereteben a Total-lal kozosen el is nyerte a 12-es blokktol eszakkeletre levo 9-es blokk kutatasi jogat, noha ugy tunik, hogy a kutatasi es termelesi szerzodes alairasara meg nem kerult sor. Nincs kizarva, hogy ebbe vitaba keveredett bele valahogyan a ciprusi penzugyi valsag, es a Total/Gazprom paros es a kormany kozotti nezetelterest a munkaprogram es egyeb penzugyi feltetelek kapcsan (teljesen termeszetes dolog, minden kutatasi jog odaitelese soran felmerulnek ezek a kerdesek) velelmeztek egyesek a Gazprom kovetelesenek. Teny azonban, hogy a Gazprom mar az idei akut penzugyi nehezsegek elott joval palyazott, mint ahogy az sem volt titok, hogy a kormany nem elegedett a Total/Gazprom paros altal kinalt feltetelekkel, valsag ide, valsag oda.

Ami ennel erdekesebb, az a Levantei-medence felertekelodesenek geostrategiai es energia-politikai hatasa. A medence mar most kb 17 tcf kitermelheto gazkeszlettel rendelkezik, aminek csak toredeket lehet elhelyezni az izraeli piacokon. Arrol, hogy a tobbivel mi lesz, meg csak halvany elkepzelesek latszanak korvonalazodni. Egy biztos azonban: a Levantei-medence gaza megbolygathatja a mostani kenyes egyensulyt, es megjelenhet strategiai alternativakent az EU ellatasaban. Es a libanoni bid round meg csak most kezdodik, potencialisan tovabb novelve a tetet.

3 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr495238900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.22. 22:33:40

Óriási újabb fidesz simli PÉcsett!
Közel 100 millió forintot költött a fideszes pécsi városvezetés egy projektcégre, ezen belül 9 milliót egy finoman szólva sem ár-érték arányos átvilágításra. Valakik megint jól jártak.

Elképesztő körülmények között költött el csaknem 100 millió forintot a pécsi városvezetés a legutóbbi közgyűlésen. Az önkormányzat egy - rövidítve - Biomű Baranya Kft. nevű céget vásárolt meg. A társaság egy projektcég, egyetlen értékét pedig az adja, hogy elnyertek egy egymilliárd forintos támogatást. Az energetikai pályázatból egy olyan erőmű létesülhet, amelyben hasznosítani lehet a Pécsett keletkező szennyvíziszap egy részét.
Az elmúlt két évben folyamatos egyeztetések zajlottak a város és az NFÜ, illetve az Energiaközpont között, arról, hogy mikor várható olyan pályázati kiírás, melyen a város saját maga, illetve a Tettye Forrásház Zrt.-n keresztül pályázhatna egy ilyen tartalmú fejlesztés megvalósítására."
Nos, a jelek szerint hiába volt minden. Hiába volt a város kiemelt hangsúlyfektetése, hiába bízta meg a város a Városfejlesztési Zrt-t a lehetőségmegvizsgálással, hiába zajlott két évig a folyamatos egyeztetés, és hiába volt addigra saját ivó- és szennyvízcége a városnak. Végül mégis csak egy fővárosi projektcég tudott nyerni a pályázaton.

Mit van mit tenni: a város kénytelen megvenni a céget ahhoz, hogy örülhessen az egymilliárdos pályázatnak. Megvásárolva ezzel a jogot újabb 1,5 milliárd forint előteremtésére, mert ennyi még kelleni fog az erőműhöz. Szép dolog ez, hogy valaki a szellemi tőkéjét ilyen ügyesen tudja kamatoztatni: elindul a projektcég a pályázaton, mert ők tudtak róla, a Parlamentbe négy fideszes képviselőt delegáló pécsi önkormányzat és annak saját cégei nem.
Nyernek, nem is keveset: az ötmilliós törzstőkéjű cégecske egymilliárdot kaszált. Erőművet építeni viszont már nem akart, de micsoda mázli az örökké nyertes pécsiekre nézve: a társaság eladó. Semmi sincs benne, csak a nyertes, egymilliárdos pályázat. Persze a 88,5 milliós árhoz még hozzá kellett csapni 9 milliót átvilágításra, mert a közvélemény, amikor milliárdok röpködnek a levegőben, már fel sem kapja a fejét, hogy pár oldalért ennyi.
Ha pénznek nincs is szaga, ennek az ügyletnek van.

is 2013.04.22. 22:51:52

@poszt: még hozzávesszük a nem-konvencionális európai lehetőségeket, valamint, hogy nem is fogyasztunk annyit, és mindjárt Európa is önellátó lesz gázból. a Gazprom szív, meg a magyar tározós kormány is szív.

kennyking 2013.04.23. 09:57:37

" Mit keres a Gazprom Cipruson?"
1.Gázt?
2. néhány milliárd eurót?
3. Démon Hillt?
süti beállítások módosítása