HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Mennyi? Harminc ...

2015.02.16. 10:37 Silvestris

Az idősebbek közül talán még páran emlékeznek a klasszikus viccre. Hát most is nagyjából ebben a cipőben járunk. Az olajár előrejelzése még nyugodt piaci viszonyok között is erősen kétséges, most pedig a legvadabb számok repkednek, a 20 dolláros olajártól kezdve egészen a 200 dollárosig. 

És könnyen lehet, hogy mindenkinek igaza lesz a következő 2-3 évben. Hogy megértsük mi alapján mondom ezt, nézzünk be egy kicsit a színfalak mögé:

  • Most a gyengülő kereslet, és az évente 1 millió hordó per nap ütemben növő amerikai termelés (mely növekmény döntő részben palaolaj) egy 1,5 - 2 millió hordó per napos túltermelést eredményezett.
  • Korábban az OPEC kezelte ezt a problémát, de most nem hajlandó felvállalni ezt a szerepet, hanem a piacra bízza a döntést. 
  • Az olajvállalatok persze azonnal reagáltak, és visszafogták a beruházásokat,leálltak a fúrási tevékenységgel. Ez azonban rövid távon még nem érezteti a hatását: addig kell várni, amíg a már meglévő kutak hozama a palaolaj mezőkben csökkenni kezd, ez 6-12 hónap körül van. 
  • Ez idő alatt termeléscsökkenés csak akkor várható, ha az olajár olyan mélyre esik, hogy a kutak egy részének termeltetése már napi szinten is gazdaságtalanná válik. Ez az ár azonban még a mostani alatt van, valahol a 30 dolláros ár magasságában.
  • Ha visszájára fordul a trend és a mostani kapacitást a keresleti oldal növekedése felszívja, akkor megint csak el kell telnie egy kis időnek, hogy az ipar újra beruházni kezdjen: a beruházási döntéseknél természetesen nem a napi szinten történő gazdaságos működés, hanem az egész projektre vonatkozó tisztességes megtérülés az elvárható. Egy nagyjából stabilan 70 dollár körüli árszinten már sok most leállított projekt gazdaságossá válik, tehát ez a szint egy jó támaszt jelent.
  • Addig azonban, amíg az új projektek termelni kezdenek, időszakosan hiány léphet fel, és az ár rövidebb időre a magasba szökhet.

Így aztán mindkét félnek igaza lehet, de hosszú távon a 60-80 dolláros sávban állapodhat meg a piac. Ami egyébként a felelősen beruházó olajtársaságoknál a beruházási döntéseknél használt árszint volt, még akkor is amikor a Brent 100 dollár felett tartózkodott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr527179557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása