HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Az 1001(+1) éjszaka meséi: az iráni atomegyezmény és a csökkenő olajár

2013.11.28. 07:34 Silvestris

Tele van a világsajtó az Irán és a vezető hatalmak közötti új egyezmény körüli eszmefuttatásokkal, melyek között jócskán akad olyan, amely az embargó gyors megszűnéséről, és az iráni olaj újfent piacra kerüléséről fantáziál, előrevetítve egy masszív olajár-zuhanás lehetőségét. Én azonban a pesszimisták közé tartozom ebben a vonatkozásban, számos ok miatt, amelyek közül párat alább csokorba szedtem:

  • Van felénk egy mondás, miszerint jobb egy török ellenség, mint egy iráni barát: a mostani otthonom és Irán között sok évszázados kapcsolat van, ismerik őket mint saját magukat, és pontosan tudják, hogy egy ilyen megállapodás csak egy kis lépés egy hosszú úton, ezért nem kell túlságosan komolyan venni. Én alapvetően kételkedem abban, hogy Iránnak komolyan szándékában állna lemondani az atomfegyver előállításának lehetőségéről, így aztán a  mostani megállapodást is csak egy időnyerő taktikai elemnek tekintem, ami ráadásul alkalmas arra is, hogy néhány vevőt, és adott esetben pár bátor olajcéget is képes visszacsalogatni, hogy az embargó okozta nyomás csökkenjen.
  • A tervezett megállapodás részletei még nem ismertek, de sok újságíró még a rendelkezésre álló információkat is csak felületesen tanulmányozta: azokban ugyanis egyértelműen benne van, hogy az USA nem a szankciók feloldását ajánlotta, hanem azt, hogy a további, tervezett szankciók bevezetését felfüggeszti.
  • Még abban az esetben is, ha az iráni olaj újra megjelenik a világpiacon, erősen kétséges, hogy ez jelentős olajár-zuhanást eredményez-e: van ugyanis egy olyan fejlemény az olajpiacon, ami jelentős stabilizációs erőként hatva kb 80$ árszint alatt viszonylag rövid idő alatt számottevő mennyiségű olajat von ki a piacról, stabilizálva így az árat. Korábban ezt a szerepet - kisebb-nagyobb sikerrel - a szaudiak látták el, ez a másik tényező azonban tisztán gazdasági, és a palaolaj-termelés technikai sajátosságaihoz kapcsolódik. Arról van szó ugyanis, hogy a amerikai termelés egyre növekvő hányadát kitevő LTO (light tight oil) technológiája nagyszámú kút fúrását kívánja meg, amelyek aztán gyorsan ki is merülnek. Ha az olajár az alá a szint alá esik, ami alatt az új kutak fúrása nem gazdaságos (és ez a szint sok előfordulás esetén 70-80$), egyszerűen leáll a fúrási tevékenység, és a meglévő kutak termelésének gyors csökkenése és az azt pótolni hivatott új kutak hiánya miatt az összes termelés esni fog, ezzel olajat elvonva a kínálati oldalról. A reakcióidő kb egy év. Ha valami gyors változás történik a piacon, akkor azt természetesen az LTO stabilizációs hatás nem tudja kompenzálni, de az iráni olaj esetleg újbóli megjelenése a piacon, még ha be is következik, sem fog egyik napról a másikra bekövetkezni.

A fentiek alapján én tehát nemigen halasztanám el a tankolást arra várva, hogy az olajár bezuhan, mert ennek valószínűsége nem sokkal több, mint az 1001 éjszaka meséi valósággá válásának.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr235661922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2013.12.01. 14:13:11

www.gov.uk/government/publications/bowland-shale-gas-study
Arról hallottál, hogy Angliában hatalmas mennyiségű palagázt találtak? Fenti link tartalmazza a BGS jelentést.
Úgy tartják, hogy 23.3-37.6-64.6 tcm(90p-50p-10p) között lehet a recource. Majd írsz róla cikket?

Silvestris 2013.12.02. 14:35:31

Nem terveztem, de meggondolom. Egy ideje már a levegőben van ez a dolog, és vannak elemzők, akik azt vélelmezik, hogy Anglia lesz a következő ország, ahol az USA-hoz hasonló áttörés várható. Mindazonáltal, a szakmai közvélemény eléggé megosztott a kérdésben, nem is annyira a potenciális készletek, hanem egyéb okok, mint pl engedélyezés, service háttér, stb miatt.

Hétfő Úr 2013.12.10. 18:26:14

Én nagyon örülnék neki ha egy USA-hoz hasonló boom lenne Angliában, főleg mert a jövőbeli munkahelyem látom ott. Persze a lakosság és a környezetvédők nagyon tiltakoznak ellenük, a BBC-n is gyakori hírek ez.
süti beállítások módosítása