HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Mi történik Irakban?

2011.09.16. 08:42 Silvestris

 Egy téma, amiről már régen szerettem volna írni, csak nem jutott rá idő. Most azonban a téma két dolog miatt is fokozottan aktuális: 

  • Az egyik, hogy a Vallares, Tony Edward új cége amiről már egy korábbi posztban írtam, jelentős pozíciót szerzett az országban (vagyis inkább tartományban) azzal, hogy szövetségre lépett e Genel Enerji-vel Kurdisztánban.
  • A másik, hogy a MOL kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone árulja a MOL-os blokkban lévő kisebbségi részesedését.

Nem akarnám a fenti két hírt részletesen kommentálni, nem ez a célom a poszttal, hanem hogy egy kicsit megvilágítsam, mi is történik az országban, legalábbis ahogy kívülről látszik: semmiképpen se bátorkodnám magam bennfentesnek nevezni.

Kicsit távolról kell kezdeni, ahhoz, hogy megértsük a szituációt. A mai Irak teruletén historikusan két nagy termelő régió alakult ki mér a 19. század végén. Az egyik az északi régió, nagyrészt a mai KRG (Kurdish Regional Government) terület, de nem teljesen, a másik pedig délen Baszra környékén. Szaddam idejében az iparág is ementén volt felosztva egy Északi és egy Déli Olajtársaságra. 

Az első iraki háború után a USA támogatásával létrejött a Kurd Regionális Kormányzat, és ellentétben Irak többi területével, viszonylag békésen fejlődött az utóbbi évtizedben, különösebb háborús intermezzó nélkül, bár formailag továbbra is a szövetségi Irak része maradt. 

A feszültséget az okozta, hogy a KRG, és ambiciózus energiaminisztere, Ashti, megelégelte, hogy semmi nem történik Bagdadban az olajvagyon kiaknázására, és saját hatáskörben a KRG kiírt egy bid-round-ot, amin számos kis és közepes cég vett részt és szerzett kutatási blokkokat vagy éppenséggel termelésre alkalmas mezőt. Az olajtársaságok és a KRG között úgynevezett Production Sharing Agreement köttetett minden érintett blokkra. 

A központi kormányzat azonban másban gondolkodott: a két első iraki bid round, amik keretében a legnagyobb mezők rehabilitálására írtak ki pályázatot, az úgynevezett service contract modellt alkalmazta, és láthatólag az iraki kormányzat ragaszkodik ehhez a megoldáshoz. Az alapvető különbség, hpgy amíg PSA esetében az olajtársaság szereteltetheti a könyveiben az olkajkészlet egy részét, a service agreement keretében ez alig lehetséges, noha egyes cégek próbálkoznak vele. 

A vita a központi kormány és a KRG között odáig fajult, hogy a központi kormány illegálisnak minősítette a kurd szerződéseket, valamint nem tette lehetővé az olajexportot az iraki hálózaton keresztül.

Mostanra azonban úgy tűnik, hogy látszik a fény az alagút végén. A kurd export megindult dél felé, és a kurdisztáni szerződések külföldi partnerei legalább annyit elértek, hogy a cost oil hányadot (ami a költségek fedezésére szolgál) megkapják, legalábbis többnyire. 

A központi kormány továbbra is ragaszkodik a service contract modellhez, de azt már informálisan elismerte, hogy valamilyen módon a kurdisztáni kutatásban szererpet vállaló cégeket kompenzálni kell. A hogyan-ra még nincs válasz, de legalább a dialógus megindult.

Minazonáltal az iraki olaj jövője nem Kurdisztánban dől el, hanem hogy a külföldi partnerek, köztük az Exxon és társai milyen sikeresek lesznek az első két bid round során  nekik ítélt mezők rehabilitálásával. Ha az iraki kormány engedi, és a cégek teljesítik vállalásaikat, akkor 5-7 éven belül az iraki termelés napi 12 millió hordóra kúszhat fel, ez több mint az aktuális szaudi output. És ebben nincs benne a kurd olaj.

Technikailag ez a termelési szint nagy valószínűséggel megvalósítható. Ha mégsem lesz így, akor az okokat az emberi tényezőben kell keresni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr513231129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása