HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Az elso (technologiailag) sikeres gaz hidrat project margojara

2013.03.16. 05:54 Silvestris

A mult heten a szakmedia es egyeb forrasok is szamod adtak arrol, hogy a JOGMEC sikeres termelesi tesztet hajtott vegre Japan partjainak kozeleben. A japanok mar tobb mint 10 eve foglalkoznak a gaz hidratok kutatasaval, ami az esetukben teljesen ertheto, hiszen hijan vannak minden fosszilis energia-hordozonak. Nem akarnek most hosszu fejtegetesbe fogni a gaz-hidratok keletkezeserol, hanem inkabb javaslom azoknak akit erdekel a tema, hogy nezelodjenek az alabbi linken:

http://woodshole.er.usgs.gov/project-pages/hydrates/primer.html

Szemelyes velemenyem a temarol az, hogy meg egy kicsit korainak erzem, hogy hatradoljunk, miszerint az emberiseg energia-ellatasa megoldodott hosszu idore. Jelenlegi ismereteink tulsagosan hezagosak arra vonatkozoan, hogy hogyan boritana fel az oceanok kenyes egyensulyat, ha ipari mennyisegben beindulna a gaztermeles a metan-hidratokbol. Az igazi nehezseg nem a technologia a kitermelesre (bar az se egyszeru), hanem inkabb a kolcsonhatasok megertese. 

Altalaban csak nevetni, legfeljebb bosszankodni szoktam a Greenpeace-fele, kereskedelmi alapu kornyezetvedelmi mubalhek kapcsan, vagy amikor a francia parasztok scerelnek eszmet a retegrepesztes karos hatasairol, szinten hozzaerto politikusaikkal, mikozben mindenki szamara nyilvanvalo akinek az IQ-ja nagyobb annal amit egy kezen meg lehet szamolni, hogy kokemeny anyagi csoporterdekek serulnenek, ha a shale gaz termelese beindulna Franciaorszagban. 

A metan-hidratok eseteben azonban vannak ketsegeim, es nyugodtabb lennek, ha tobbet tudnank a termeles varhato harasairol, mielott tulsagosan elorehaladnank.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr875137319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Voyageur 2013.03.24. 23:06:18

Lassan egy éve írtam másodéves egyetemistaként a blogra kommentet aggódván, mire lesz elég az ELTE-n szerzett geológus diplomám az olajiparban. Azóta már lassan befejezem a Louisiana offshore készleteiről szóló szakdogámat harmadévesként, tervezem az MSc-t és sikerült elnyerni egy nívósabb amerikai ösztöndíjat is.

Az vetődött fel bennem, hogy elhelyezkedvén egy olajipari céghez, milyen tulajdonságok szükségeltetnek ahhoz, hogy valaki egy vezetőbb beosztást kapjon? Nem szeretnék ugyanis specializálódni, inkább elképzelem magam egy az olajipar több vagy akár minden szegmensét átlátó emberként a jövőben. Nem csak geológiával szeretnék foglalkozni tehát és például csak értelmezni vagy specializálódni életem végéig, ennél sokszínűbb feladatra vágyok (érdekel akár a geográfia, készletbecslés, közgazdaságtan kicsit még a jog világa is). Lehetséges-e valamilyen átmenet, kell-e ehhez még egy diploma vagy inkább a tapasztalat a fontos és egy kis világlátás? Továbbá mennyire van átmenet/átjárás az Upstream és a Downstream világa között? (nézegettem egyébként pár mostani olajipari vezető életrajzát, hát a legtöbb többdiplomás szakember, sokuk letett egy geológia, geofizikus végzettség mellé még egy jogi, közgazdasági diplomát).

Silvestris 2013.03.25. 18:25:14

Én azt javasolnám, hogy először szerezz (szakmai) gyakorlatot egy nagyobb olajcégnél vagy service cégnél, utána lehet gondolkodni egy másoddiplomán, de nem várni nagyon sokáig. A jogi terület ilyen szempontból nem rossz, de tulajdonképpen bérmilyen nem szakmai terület megteszi. Nekem MBA-m van. Az amerikai piac nagyon huz most, de Europában, főleg Norvégiában is vannak állások. Érdemes valamilyen "hot" területre specializálódni, pl directional drilling, stb már az egyetemen, és megpróbálni bejutni egy gyakornoki helyre. Egy nagy service ségnél szerintem nagyobb az esély, és nekik általában nagyon jó training programjaik vannak.

EXO 2013.03.28. 19:42:24

A gáz hidrátnak azért van egy nagy előnye, ami politikai jellegű: a palagáz fúrás szárazföldön van, ami révén jó eséllyel van a közelben egy falu azzal eggyüt pedig jópár környezetvédő. A gáz hidrát mélyen a tenger alján van, senki nem fog tehát tiltakozni, hogy elszennyezzük a falu vizét.

Silvestris 2013.03.28. 20:26:13

Igen, valoban, a kozvetlen hatas biztos hogy kevesbe veri ki a biztositekot. Ettol meg szamomra nem ismert, hogy a metan hidratoknak milyen szerepe van az oceanok eleteben. Lehet hogy semmilyen, de azert nem vagyok teljesen nyugodt.
süti beállítások módosítása