HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

A magyar LNG

2012.06.07. 10:13 Silvestris

Innovatív nemzeti olajvallalatunk, az MVM újabb ötlettel állt elő, miszerint ambiciózus terveket dédelget a már többször eltemetett, de újra és újra felámadó Adria LNG-vel kapcsolatban. Néhány kérdés azért felmerül bennem, hogy mennyire jó is ez az ötlet:

  1. Az LNG piac alapvetően hosszútávú szerződések alapján működik. Az LNG üzemek építése nem olcsó mulatság (egy 10ktpa, 2 train üzem kb 10 mrd dollár), ezért az építtetők és a finanszírozó bankok addig egy kapavágást nem tesznek, amíg a termelés nagy része nincs lekötve hosszútávú szerződésekkel. Manapság azért hagynak egy kis rést a spot piacnak is, de ez kisebb mennyiség, es bizonytalan.
  2. Következésképpen, még ha meg is valósul az Adria LNG, érdemi diverzifikációt az orosz gáz mellett ez csak akkor jelent, ha a magyar importőr készen áll arra, hogy elkötelezze magát az orosz szerződések mellett (vagy helyett) 20 évre, adott áron LNG vásárlására. 
  3. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az LNG szállítás kb 4-6 ezer km vezetékhosszon túl válik versenyképessé, tehát még ha a Nabucco-t vagy a South Stream-et vesszük is alapul, és a feed gáz ára megegyezik, akkor is az LNG gáz drágább lesz mint a vezetékes. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az orosz gáz többnyire meglévő vezetéken jön. Tehát nehezen tudok olyan helyzetet elképzelni, hogy hosszútávú szerződés vonatkozásában olcsóbban tudjunk gázt beszerezni, mint a meglévő forrásokból.
  4. Ha az LNG csak arra kell, hogy egy esetleges orosz gázkimaradás esetén legyen tartalék, arra ott a stratégiai gáztároló, és egyébként is arra inkább megfelel ha az un. interconnectorokat fejlesztjük, lsd a 2006-os gázválság történetét.
  5. Ha az LNG csak vésztartalék, akkor az meg végképp nem lesz olcsóbb, mint az egyéb forrásból származó gáz. Az LNG traderek is olvasnak újságot, és ha hirtelen megjelenik egy igény spot cargora egy gázválság közepén, akkor az annak megfelelően lesz árazva.
  6. És végül magáról az Adria LNG-ről: ez egy régi történet, a horvát állam már vagy 7-8 éve dédelgeti, de érdemi előrelépés nem történt. Ennek egyrészt környezetvédelmi okai vannak, másrészt pedig van egy már működő fogadó és regas terminál Észak-Olaszországban, tehát az Adria LNG stratégiai létjogosultsága már csak ezért is megkérdőjelezhető. Olaszország már így is közel került ahhoz, hogy többlet gáza legyen hosszútávú szerződésekből, tehát megint csak az interconnector fejlesztés lehet a hatékonyabb és gazdaságosabb megoldás, és nem egy új LNG terminál. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr54571019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása