HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Lengyel nem hagyományos gáz projektek

2011.09.17. 18:45 Silvestris

Két projekt is kritikus fázisba ért a napokban, és fontosnak tartok röviden reagálni a témában egy meghatározónak tűnhető fejleményre. 

Az egyik projekt a San Leon fúrása, ami klasszikus shale gas, vagy ahogyan mostanában magyarul elnevezték, palagáz. Még nem lehet pontosan tudni, hogy milyen beáramlást fognak elérni a rétegrepesztés után, szóval itt még nincs konklúzió. Annyit kell erről a projektről tudni, hogy viszonylag kisebb a mélység, és emiatt a fúrási költségek alacsonyabbak, tehát alacsonyabb hozamok mellett is kifizetődő a fúrás.

A másik project az Aurelian fúrása a poznani blokkban, ami viszont a repesztés után a várt 16-20 mmcfpd hegyett csak 6-8 mmscfpd körül látszik stabilizálódni. A hír hatására ay Aurelian részvényei több mint 60%-ot zúgtak pénteken, és némileg lerántották a többi cég papírjait is, bár nem ilyen mértékben.

Ami azonban a lényeg, hogy a két projekt alma és körte: az Aurelian projektje mély tight gas projekt, ahol a magas fúrási költségek miatt (20 millió euro körül) a jelenleg mért hozamok mellett a kutak nem rentábilisak, és akkor még nem beszéltünk az egyéb beruházásokról. Itt egy alacsony permeabilitású Rotliegend tárolóról van szó, ami Németországban több helyen termel, és egész Nyugat-Európában fontos tároló, bár a lengyel területen a mélység nagyobb.

Geológiailag tehát a két projektnek semmi köze egymáshoz: az Aurelian projekt (eddigi) sikertelensége semmilyen kiindulási alapot nem ad a San Leon és a többiek shale projektjei perspektivitásának megállapításához.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr73234575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2011.09.25. 22:55:43

Szia!
Köszi az elküldött anyagokért és minden eddigi segítségért.
Az megkérdezhetném, hogyha sikeresek lesznek a lengyelországi fúrások akkor milyen gyorsan és mennyire növekedhet a termelés?

Silvestris 2011.09.26. 08:16:24

Szerintem az elso gaz megjelenthet akar egy-ket even belul is, de ezek kisebb mennyisegek lesznek, szamottevo hatas nelkul. Komolyan szerintem leghamarabb 4-5 ev mulva kell szamolni azzal, hogy a sikeres kutatasnak lesz valami hatasa a lengyel gazpiacra.

Silvestris 2011.09.26. 09:48:34

Breaking news: most jott ki a 3Leg sajtokozlemenye, amely arrol tajekoztat, hogy az eredeti 2.2 mmscfpd hozam par nap alatt 0.5 mmscfpd-re esett. Nem tul jo hir.

EXO 2011.10.03. 09:42:29

index.hu/gazdasag/vilag/2011/10/03/eladja_az_omv_a_magyar_benzinkutjait/
Valószínüleg a lengyel shale-re, vagy pedig egyéb projektekre(angol-csek stb cbm, tight gas, esetleg észak amerikában befektetés) gondolhatnak

Silvestris 2011.10.03. 14:36:50

Nem nagyon lehet tudni, meg az is lehet, hogy nincs specifikus cel megjelolve. Az OMV-nek eleg szeles portfolioja van Uj-Zelandtol Tunezian es Libian at az Eszaki tengerig. En nem hiszem, hogy valami egzotikus cbm vagy tight gas miatt eladnak a a downstream egy reszet. Egyebkent kette kell valssztani a spekulaciot a kozep europai retail eladasarol valamint a finomito esetleges eladasarol szolo pletykakat. Az utobbi sulyos strategiai kerdes, az elobbi pegig sima tokeoptimalizalas.

EXO 2011.10.04. 09:43:17

Ha valamelyik finomítójától is meg akar válni, akkor melyiktől?
Emellett ki lhetne vevő akár a retail-re akár a finomítókra?
Oroszok,lengyelek,MOL,olaszok?
MOL-nál hasonló stratégiaváltás lehetséges?

Silvestris 2011.10.04. 10:58:03

A finomitok kapcsan nem nagyon akarnek talalgatasokban bocsatkozni, mert konnyen lehet, hogy csak egyszeru felreertesrol van szo, es valojaban csak a retail uzletag reszleges ertekesiteserol folyik belso dialogus.

Ami a magyar halozatot illeti, az olyanoknak lehet erdekes, akiknek van finomitoja a tersegben, es logisztikailag valamint minosegileg el tudjak vele latni a halozatot, onmagaban a retail marginok ugyanis meglehetosen mertektartoak.

Ha mindenkeppen valaszolnom kene, akkor en leginkabb orosz vevore gyanakodnek, leginkabb a Lukoil-ra. Az is lehet, hogy nem egyben fog elmenni a halozat: szerintem a core kutak az orszag legertekesebbjei kozott vannak (az egykori Aral halozat, nem kis reszben), de van sok olyan kut, ami kisebb forgalmu,tehat volna egy logikus szetvalogatasi elv.

EXO 2011.10.07. 23:04:19

Köszi a válaszokat!
Arról van valamilyen infód, hogy magyarországnak milyen nemhagyományos gázkészletei vannak és ebből mennyi a kitermelhető?
Nemcsak a palára gondolnék, cbm, tight, ultra-deep és a hazai fogyasztást hány évig fedeznék?

Silvestris 2011.10.10. 09:30:12

@EXO: Barki aki ilyesfele keszletek kapcsan konkret szamokat emleget, az sarlatan, vagy hazudik. Pillanatnyilag meg nagyon messze vagyunk attol, hogy ebben a vonatkozasban hitelt erdemlo becsleseket tegyunk. Az eddigi probalkozasok kozul (Falcon, Exxon, Toreador, MOL) egyedul talan a MOL kutatasa a Derecskei medenceben kecsegtet nemi remennyel, a tobbi eseteben meg nem lehet tudni, hogy a jelenlegi technologia mellett a gaz gazdasagosan kitermelheto-e. Ami a tobbi tipust illeti (CBM, in-situ gasification, stb), ezekre vannak probalkozasokk a Mecsekben, de meg nagyon gyerekcipoben jarnak.

EXO 2011.10.21. 18:54:31

Szia!
Azt megkérdezhetném, hogy az olaj és gázmérnök szakot mennyire nehéz elvégezni és hányad része bukik ki a képzés alatt?

Silvestris 2011.10.22. 07:09:14

Nem konnyebb es nem nehezebb mint barmilyen mas mernoki szakot: az olajmernokok es a gazipari mernokokeseteben is a termodinamika es a computational hydrodynamics kepezik a munka alapjat, tehat mindket teruleten nagy a hangsuly ezeken a targyakon, barmi is az aktualis csomagolas.

Az olajmernokok nagyobb resze reservoir mernok lesz (ez a felszin alattti resz), a tobbiek a felszini letesitmenyekkel foglalkoznak. A gazipari mernokok alapvetoen a felszini letesitmenyekkel foglalkoznak.

Hogy mostanaban mi az elhullasi arany, arrol fogalmam sincs, es persze ez attol is fugg, hogy ki hol tanul. Magyarorszagon csak Miskolcon van ilyen kepzes, de esetleg el lehet gondolkodni azon, hogy mashol probalkozzon az ember. Ezzel egyutt a miskolci kepzes szerintem nem rossz, es a tapasztalat azt mutatja, hogy a tehetseges hallgatokat hamar elviszik a service cegek kulfoldre. Az igazi iskola pegig az.

EXO 2011.10.26. 10:31:53

Köszi az infókat.
Hallottam valami olyasmit, hogy aki a MOL-nál veszélyes külföldi kiküldetést vállal olajmérnöként az évente akár több tízmilliót is kereshet.
Ebből mennyi igaz?

Silvestris 2011.10.26. 18:47:13

A MOL, mint minden olajtarsasag, kenytelen piaci arat fizetni az embereinek, ha azok olyan helyen dolgoznak, mint Kurdisztan, Pakisztan, Sziberia, tehat feltetelezheto, hogy az oda kikuldott emberei adott esetben joval a hazai fizetesek folott kereshetnek. Ismerve valamennyire a piacot, 10-20 millio (azaz 50-100 ezer dollar) nem szamit kirivonak, es termeszetesen az adok egyes orszagokban baratibbak, mint itthon.

Ha rakeresel barmelyik olajipari allas portalras, ott sokszor ki van irva, mennyi a fizetesi tartomany, es ennel sokkal kevesebbert velhetoen a MOL sem talal embert, akar magyart, akar kulfoldit.

Oroszorszagban, az Arab obolben a 10-150e dollaros fizetes nem szamit kirivonak, de ezek a helyek sokszor lenyegesen dragabbak mint Magyarorszag.

Realisan, egy kezdo mernok, pl furomernok vagy geofizikus, ha elmegy monduk a Schlumberger-hez terepi munkara, 60-80e dollarral kezd, valahol az afrikai dzsungelben vagy az szaharai homokban, ami nem rossz, de nem tobb 10-15 milla. Ennek a duplajat azok az expat-ok keresik, akik mogott mar van 10-20 ev szakmai tapasztalat, ok mar full package-et kaphatnak, hazzal, kocsival, stb. De ilyen azert szerintem nem sok van a MOL-nal, de nem vagyok igazan kompetens a kerdesben.

EXO 2011.10.27. 01:10:06

Köszi az infókat!
Azt meg tudnád mondani, hogy el lehet-e helyezkedni BSC-s szintű diplomával is?
Emellett szerinted olajmérnöknek, vagy geofizikusnak érdemes-e inkább szakosodni?

Silvestris 2011.10.27. 08:03:54

Allasugyben vegkepp nem vagyok kompetens, ami a masik kerdest illeti, az pedig tenyleg erdeklodes kerdese. Mindket szakmara van kereslet a piacon, tehat karrierepites szempontjabol szerintem egyenranguak. Talan az egyetlen kulonbseg, hogy az olajmernoki diploma nemileg valsagallobbnak tunik, legalabbis abbol a szempontbol, hogy ha bedol az olajar, akkor az olajtarsasagok eloszor a kutatasi tevekenyseguket vagjak vissza, az pedig talan jobban erinti a geofizikusokat, mint az olajmernokoket. De ezek inkabb nemzetkozi trendek, az itthoni helyzet azert kicsit mas. De azt azert latni kell, hogy amig egy informatikus, vagy gepeszmernok barmilyen iparban el tud helyezkedni, addig ezeknek a specializalt szakmaknak a piaca gyakorlatilag fel tucatnyi ceget jelent itthon, es akkor meg optimista vagyok.

EXO 2011.10.27. 23:21:01

Köszi!
Megkérdezhetném, hogy a kémia és a geológia mennyire volt hangsúlyos és nehéz a képzés folyamán a ti időtökben?

Silvestris 2011.10.28. 13:50:07

Ezzel sajnos megfogtal, mert ez nyilvan iskola specifikus. De - mar csak a dolgok termeszetebol adodoan is - az olajmernoknek alapveto kenyere a fizikai kemia, a geofizikusnak meg a geologia. Hogy ez mostansag mikent epul be a tandrendekbe, arrol fogalmam sincs.

EXO 2012.04.18. 12:01:41

Szia!

Megkérdezhetném, hogy a shale kutak az első néhány évben a készletük hányad részét tolják ki?

Üdv

Silvestris 2012.04.19. 08:06:32

Tipikusan a termeles 70-80 szazaleka, vagy akar tobb is az elso ket evben realizalodik, de utana van egy hosszu tail, ami alatt a kut meg termel, csak kisebb hozammal.
süti beállítások módosítása