HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Tony Hayward 500 milliárdja

2011.06.19. 17:31 Silvestris

A tavaly áprilisi, Mexikói-öbölbéli katasztrófa egyik további áldozata (bár szerencsére csak az állásával, és nem az életével fizetett), a BP volt vezérigazgatója, Tony Hayward: akik figyelemmel kísérték anno az eseményeket, azok talán emlékeznek a vitorlázós történetre. 

Mindenesetre, Mr Hayward nem sokáig tétlenkedett, máris a címlapra került azzal, hogy mintegy 500 milliárd forintnyi tőkét szedett össze a legkülönbözőbb befektetőktól, és Nathaniel Rothschild-del közösen létrehozta a Vallares nevű céget. A londoni tőzsdén június 22-én kezdenek kereskedni a papírral. 

500 milliárd forint rengeteg pénz, és ha egy kicsit megkapargatjuk a felszínt, akkor bizony azt látjuk, hogy Hayward úrnak nem lesz könnyű dolga, hogy értelmesen elköltse ezt az összeget. A befektetők ugyanis rövid távon jelentős értéknövekedést várnak el, és ha egy éven belül nem sikerül egy erős portfoliót összerakni, akkor a türelmetlenség egyre nagyobb lesz. Márpedig az olyan méretű projectek, amikről Hayward úr álmodik, nem teremnek minden bokorban. A nyilatkozatokból az alábbiak derülnek ki:

  • Nem szándékoznak exploration projectekbe fektetni, hanem már megtalált készleteket vennének, amelyek már a lehatároló (appraisal) szakaszban vannak
  • Nem mennek Észak-Amerikába és az Északi-tengerre, és egyéb fejlett piacokra
  • Nem szórják szét az erőforrásaikat, hanem egy régióra koncentrálnak

Mi marad tehát?

  • Oroszország: igenám, de a BP alaposan megégette magát Oroszországban, és nem valószínű, hogy Hayward mnegkockáztatna még egy pofont
  • Közép-Ázsia: egy lehetőség, de távoli. Vannak ugyan projectek Kazahsztánban, amik megfelelnének az elvárásoknak, de a kockázat nem kicsi.
  • Nyugat-Afrika: talán ez a legvalószínűbb, de talán az Ophir kivételével minden nagyobb találat olyanok kezén van, akiknek megvannak a forrásaik a termelésbe állításhoz. Nemigen cseréltek nayobb assetek gazdát. Egy lehetőség lenne a Kosmos asset Ghanaban, de annak értéke bőven meghaladja az 500 milliárdos nagyságrendet.
  • Kelet-Afrika: vannak találatok, de biztos kézben, és főleg gáz, tehát nincs igazán játéktér
  • Latin-Amerika: eltekintve a politikailag nem kívánatos helyektől, mint Venezuela, az egyetlen ami számításba jöhet, az a brazil sub-salt play. Ott esetleg előfordulhat egy-két nagyobb eladó blokk, de kicsi a valószínűsége, hogy egy teljesen új cég labdába rúghat a nagyok mellett.
  • Észak-Afrika és Közel-Kelet: no comment, még sok időnek kell eltellnie mire a piac bízni fog a térségben.
  • Délkelet-Ázsia: érdekes lehet, és talén Indonéziában előfordulhat egy.két jkelentősebb blokk, de azok minősége kérdőjeles. Más országokban nem nagyon vannak a kritériumoknak megfelelő assetek a piacon.
  • Ausztrália: ideális lenne, ha lennének eladó assetek, de nincsenek.

Összességében tehát a mozgástér a jelenlegi piaci viszonyok között nagyon kicsi, különösen azokkal a korlátokkal, amit Hayward magának felállított. Nem lennék meglepve, ha egy-két év múlva szép csendes kihalna a kezdeményezés. Ne legyen igazam.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr582997876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2011.07.04. 20:38:16

Tisztelt szakember úr: ezen a blogon rengeteg a sötétzöld ködösítés, tudnál egy kicsit segíteni leoltani őket?

Hogy megy a munka? :)
fenteslent.blog.hu/2011/06/29/gonyui_eromu_egy_kis_lepes_hatra

Silvestris 2011.07.05. 10:36:59

Hat en nem vagyok villamos-energia szakerto, de abban egyetertek, hogy a hivatkozott cikk finaoman szolva is nem kiegyensulyozott. Nezzuk sorban:

1.) Gaz vs megujulo
Hazank adottsagait es a jelenleg rendelkezesre allo technologiat figyelembe veve hagy meretu, ugynevezett alaperomuvet nemigen tudok mas alapon elkepzelni mint gaz vagy nuklearis energia.A szenes eromu semmivel nem lenne jobb mint a gaz, es azt se igazan tudnank hazai energiahordozoval ellatni. A geotermia aramtermelesre nem alternativa itthon, legalabbis nem alaperomu szinten, a szolar nagyon draga, a szel pedig nem alkalmas alaperomuvi feladatokra, mert nem kiszamithato. Hydro nalunk nem mukodik, mas meg nincs. Innentol az egesz kerdes szerintem nem aktualis meg kb 20-30 evig: hosszu tavon nyilvan fejlodni fog a technologia, de nekunk most kell valamit tenni az alapellatas biztositasa erdekeben.

2.) Nagy vs kicsi
Altalanossagban igaz, hogy fajlagosan tobbnyire minden termeles olcsobb, ha nagyban csinaljak. Alaperomuvi kapacitast jobb magyobb meretben epiteni, mert aramot szallitani egyszerubb es olcsobb mint mondjuk gazt. A felhasznalokhoz kozeli telepitesnek persze megvannak az elonyei, de azok inkabb a kisebb, kombinalt ciklusu eromuvekre igazak, amik pl ipari kozpontokhoz kotodnek. Nalunk is van par ilyen, pl a Borsodchemnel vagy a TVK-nal, de ott a fo feladat nem annyira az energiatermeles, hanem a technologiai goz. Ezen kivul gyors belepesu kisebb gazturbinas eromuvekre szukseg van akkor is, amikor hatterkapacitast epitunk ki mondjuk szeleromuvek melle. Ezek csucs eromuvek, amik csak idoszakosan mukodnek, s ha nincs szukseg rajuk, leallithatok. De az ezek altal termelt aram eleg draga, a mukodesi modbol adodoan.

3.) Ellatasbiztonsag
Persze altalanosan fuggunk az orosz gaztol, azert van strategiai tarolo, mag azert koltunk egy rakas penzt interkonnektorokra, vagyis a regionalis vezetekhalozatok osszekapcsolasara. Ezt nem az eromu alapanyag-ellatasanak szintjen kell es lehet megoldani.

Roviden ennyi
süti beállítások módosítása