HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

A nem konvencionális világforradalom

2013.02.01. 13:29 Silvestris

Az, hogy a nem hagyományos gáz és olaj kitermelése gyökeresen átalakította a USA energiahordozó-mérlegét, aligha újdonság bárkinek is. Mellékesen megjegyzem, hogy a munkaerőpiacra és jótékony hatást gyakorolt, mert még a legszerényebb becslések szerint is több százezer, az IHS szerint pedig (http://press.ihs.com/press-release/commodities-pricing-cost/unconventional-oil-and-gas-production-supports-more-17-millio) 1.7 millió ember megélhetését támogatja ez a technológiai forradalom.

Az azonban, hogy milyen sebességgel terjed a nem hagyományos tárolók kutatása a világban, még a szakembereket is meglepte. Ezt a bejegyzést a Shell ukrán projectje kapcsán írom (2013 január 25-én került aláírásra a megállapodás, ami sikeres kutatások esetén 10 mrd dolláros beruházást jelent), de tulajdonképpen szinte minden nap történik valami kisebb, de leginkább nagyobb horderejű bejelentés. 

Ukrajna csak a kisebbek közé tartozik a sorban. Hatalmas gázkészleteket sejtenek Argentínában, Oroszországban, Ausztráliában, Kínában, és még sorolhatnám. Még a Közel-Kelet is kezd felzárkózni, mert bármilyen furcsán hangzik, az Emirátusok, Szaud-Arábia, Omán, Kuwait egyáltalán nem bővelkednek a gázban, a fogyasztásuk pedig rohamosan emelkedik a népesség szaporodásával. Ez alól Katar az egyetlen kivétel, illetve Irán, de  az embargó miatt ez a térségnek nem sokat segít.

És ezek nem azok a Falcon-féle, a befektetők kegyeit elnyerni szándékozó, hangzatos bejelentések, amik a Makói-árok kapcsán megjelentek a magyar sajtóban, hanem valóságalappal bíró hírek.

Nem kétséges, hogy a világ energiahordozó-mérlege, a hagyományos termelő-felhasználó szétválasztódás, hosszú távon a múlté lesz. Már nem az a kérdés, hogy van-e jövője a nem hagyományos tárolók kutatásának az USA-n kívül. hanem hogy mikor éri el a szolgáltató szektor fejlettsége az észak-amerikait. Mert a nem hagyományos gáz nem olcsó gáz, bármennyire is szeretnék sokan ezt a látszatot kelteni. Észak Amerikán kívül jelenleg még alig van olyan előfordulás, amit gazdaságosan lehet művelni. Nyilván ez a helyzet változni fog, ahogy a szolgáltatók kiépítik a kapacitásaikat, de a történet némileg róka-fogta-csuka jellege van, mert a szolgáltató szektor akkor fog nagyobb kapacitásokat telepíteni egy régióba, ha a piac azt megrendelések formájában alátámasztja.

Addig a repesztés marad drága mulatság, és a vállalatoknak nem fogja megérni a nagyobb mezőfejlesztési projecteket elindítani. Óriási szerep hárul ilyen helyzetben a szabályozó államnak: egy megfelelő fiskális politika robbanásszerű növekedést eredményezhet, és még ha első ránézésre úgy tűnhet, hogy az állam nem köt jó üzletet, hosszú távon a mérleg egyértelműen pozitív lesz.

Ilyen szemléletváltás értelemszerűen csak azokban az országokban szükséges, ahol a hagyományos gáztermelésnek már kialakult keretei vannak: az importáló országok esetén a fiskális feltételek rendszerint már eleve kedvezőek, és arra lehet számítani, hogy elsősorban ezekben a régiókban fog a terjeszkedés üteme felgyorsulni.

A nemzetközi olajvállalatoknak ez a technikai forradalom volt nagyjából az utolsó szalmaszál: jelentős hagyományos előfordulások ugyan akadtak, de azért egyre kevésbé, és a cégeknek nem kis nehézséget okozott a készletpótlás. Az NOC-k egyre kevésbé engedték az IOC-ket a saját területükön kutatni,  és az IOC-k legnagyobb kockázata az elmúlt 15 évben a acreage (azaz kutatható terület) hiánya volt. 

Ez változott meg gyökeresen a világban az elmúlt 2-3 évben, új lendületet adva ezzel az IOC-knek, és az egész iparágnak. 

Mindezek tudatában megdöbbentő, hogy Európában egyedül a lengyelek próbálják meglovagolni az új irányt. Csupán az a sajnálatos, hogy az egyetlen ország, ahol a racionalitást nem győzte le a politika, nem nagyon tud látványos sikereket felmutatni. Én mindenesetre drukkolok nekik, és remélem, hogy csak vészmadárkodom. Ha a lengyel modell sikeres lesz, akkor más európai országok sem térhetnek ki sokáig. Sajnos azonban a geológia makacs dolog, és ha a kőzetek nem alkalmasak gáztermelésre, akkor ezen még kormányrendeletek sem fognak változtatni. Se a lengyeleknél, se nálunk, bár nincs kétségem, hogy nálunk azért megpróbálják.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr225056657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2013.02.03. 10:09:23

Szia!
Állítólag Ukrajnában elég komoly mennyiség van és a politikai elit ki is akarja használni.
Emellett Angliában és Németországban is feloldották a kutatási tilalmat.
Ezek szerint ezek nem jelentősek?
Te amúgy milyen időtávon számítasz arra, hogy a nemhagyományos gáz az egész bolygón felfordítja az
energiapiacokat?
Amúgy lehetségesnek tartod, hogy a nemzetközi olajvállalatok átállnak CNG és GTL forgalmazása a benzin/dízel helyébe?

Silvestris 2013.02.03. 10:57:37

Igen, Ukrajnaban valami megmozdult. A Shell es a Chevron is nagyon rakattantak, mondjuk a Shell mar jo par eve probalkozik ott, most pedig ugy tunik, hogy sikerult neki egy jelentosebb falatot megszerezni. Geologiailag a Shell blokk nekem igeretesnek tunik, de Ukrajnaban nem is annyira a geologiai, hanem inkabb a politikai oldala kockazatos az uzletnek. De a Deli Aramlat megepulesevel akkora lesz a nyomas az ukranokon, hogy az eleg lehet a helyi es kievi eloskodok eltakaritasara.

Angliaban es Nemetorszagban is van valami potencial, se ahogy en tudom, messze nem olyan igeretesek mint mashol es az hogy a de facto korlatozasokat feloldottak, az iparszeru termeles engedelyezesi hattere nekem azert bizonytalannak tunik barmelyik surun lakott, fejlett nyugat-europai orszagban.

Az egyensuly szerintem mar kezd felborulni, legalabbis gaz vonatkozasaban, de azert meg jo par evig benne lesz a felelem a leginkabb erintett orszagokban (Japan, Korea, akik magasan tartjak a referencia LNG arat) hogy az egesz csak egy szep alom.

Uzemanyag vonatkozasaban nem hiszem, hogy az atallas hirtelen lesz, inkabb arra lehet szamitani hogy fokozatosan megjelenik a GTL az uzemanyag poolban mint ultraclean fuel.

EXO 2013.02.11. 22:43:16

Amúgy azt megkérdezhetem, hogy Magyarország is geológiailag hátrányos-e az USA-hoz képest, vagy inkább az infrasturktúra probléma, vagy esetleg mindkettő?

Silvestris 2013.02.12. 10:27:51

Amennyire tudni lehet, Magyarorszag adottsagai rosszabbak ezen a teren mint az USA-e, elsosorban azert, mert a szoba joheto palak mechanikai tulajdonsagai es szervesagyag tartalma elmarad az amerikai palak hasonlo parametereitol. Ennek geologiai okai vannak, amit most nem reszleteznek, mert kicsit hosszura nyulna.

Az infrastruktura, ha ezen a szoros ertelemben vett infrastrukturat, azaz a vezetekrendszert, stb, erted, akkor az nem nagyobb problema mint barmilyen mas, konvencionalis gaztarolonal. Magyarorszagon sehol nem jelent nagy gondot racsatlakozni a vezetekrendszerre, ezt meg viszonylag alacsony termelesi szint eseteben is gazdasagosan meg lehet tenni.

A problema inkabb a szolgaltato hatter lehet, mint pl frack unit, stb. Ami Europaban ketszer olyan dragava teszi a kitermelest, az az, hogy itt nincs az a gyilkos verseny az erre szakosodott service cegek kozott mint Amerikaban, es ez donto, mert a palagazhoz "futoszalagon" kell furni es repeszteni.

EXO 2013.02.16. 09:34:14

@Silvestris:
Köszi!
A gázellátás területén szeretnék diplomázni és mivel te eléggé szakértő vagy a témakörben, ezért megkérdezném tőled, hogy a területen belül milyen témával érdemes foglalkozni?
A jelöltek a következőek:
Kompresszor állomások
Tisztítás/minőség ellenőrzés
Méréstechnika
Tárolás
Rendzserirányítás

Silvestris 2013.02.16. 18:57:48

Hat ezek elegge tavoleso teruletek, es attol is fugg, hogy milyen az alapkepzettseged, de en a rotating equipments teruletet valasztanam a helyedben, mert azt sok helyen lehet csinalni, a rendszeriranyitas viszont eleg specifikus, a maintenance es a tarolas unalmas. Az instrumentation meg erdekes lehet, ha mondjuk villanykaron vagy.
süti beállítások módosítása