HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Amikor a fagyi visszanyal

2011.06.27. 17:36 Silvestris

Érdekes olvasmány összevetni a MOL nyilatkozatait az OMV és a Szurgutneftegaz által vezetett támadások idején azokkal, amilyen érvrendszert a horvát kormány használ, ezúttal a MOL ellen, a saját nemzeti olajvállalatuk érdekében. A hasonlóság kívülálló számára is nyilvánvaló, bár kétségtelen, hogy a déli szomszédunk kissé mélyebben ütött, és már személyesen támadja a magyar vezetőket, illetve azokat a horvátokat, akik a magyar uralomhoz köthetők. 

Nincs is ezen mit csodálkozni: az INA a horvát nemzeti függetlenség megtestesítője, és "külső támadásoktól való védelmének" politikai hozadékát talán senki nem tudja jobban, mint Davor Stern, Tudjman elnök volt gazdasági minisztere, aki jelenleg a horvát kormány delegáltjaként szórja szorgalmasan a homokot a magyarok által gondosan megtervezett gépezetbe. Az is nyilvánvaló, hogy a horvát EU csatlakozás mellett a MOL pofozgatása a legjobb választási taktika a meglehetősen viharvert horvát kormánypárt számára.

Persze - ahogy az oroszok tartják - minden igazságnak három szintje van: az első, amit az érdeklődő újságolvasó ember lát, a második, amit a tájékozott elemző, a harmadik pedig - amit az oroszok "fürdő igazság"-nak hívnak, mert nemritkán a gőzfürdőben köttettett egyezségeket takarja - a valódi helyzet.

A MOL-INA vetélkedőben a hazafias szál képviseli az első két szintet, de a harmadik szinten érdemes egy kicsit elmélázni: két kérdés van nevezetesen, amire nem fogjuk megtudni a választ talán sohasem:

Az egyik, hogy áll-e valami orosz fondorlat az INA védelme mögött: ebben lenne logika, több okból is. Stern úrnak kiemelkedő kapcsolatai vannak Oroszországban, korábban számos jelentős üzletben létrehozásában játszott szerepet. Továbbá, a MOL egyetlen gyönge pontja a kőolajellátás, és ha a Kreml valahogyan el tudná érni, hogy blokkolni tudja az adriai kőlajvezetéken történő szállítást, akkor a MOL finomítól ellátását csak orosz olajjal lehet megoldani, azokkal az öreg vezetékekkel meg bármi történhet. Nem kell messzire menni: a mazeija-i finomító, miután a Lukoil helyett a lengyelek kezébe került, a mai napig nem kap orosz olajat. Stratégiailag tehát a horvát-magyar ellentét szítása, és az alternatív ellátási útvonal ellehetetlenítése akár hosszútávú orosz stratégiai érdeket is képviselhet.

A másik érdekes kérdés, hogy vajon milyen eszközökkel élt a MOL, vagyis hogy vizonyítható-e az elhíresült 10 milló euros kifizetés. Horvát újságíróknak állítólag banki kivonataik vannak a tranzakcióról, noha ilyen bizonylatok még nem kerültek eddig nyilvánosságra. Az viszont nehezen tagadható, hogy a MOL kapcsolatban állt olyan lobbistákal, akik esetében a korrupciós vádak - nem feltétlenül a MOL kapcsán - igaznak tűnnek. 

A két fenti kérdés közül valójában csak az első igazán lényeges, a másodikra nem is nagyon érdemes szót vesztegetni. Ilyen méretű tranzakciók esetében szinte mindig vannak lobbisták, akiknek a sikerdíja - esetenként több millió dollár - valakiknek a zsebében landol. A magyar példák is azt mutatják, hogy ezek a zsebek politikai döntéshozókhoz tartoznak, közvetlenül, vagy közvetetten. Természetesen, ezek a kifizetések nem korrupciós pénzek, mert ugye nem úgy működnek, mint Hagyó úr nokiás doboza. Ez az iparág sokkal szofisztikáltabb, és kifinomult, törvénytisztelő megoldások léteznek a probléma kezelésére. 

Jogilag tehát - mert ne becsüljük alá hazai jogászainkat - aligha bizonyítható, hogy a MOL bármiféle kenőpénzt fizetett. Lobbisták viszont bőven akadtak, és ha én lennék a horvát kormány, akkor inkább azt kezdeném feszegetni, hogy ezek az illetők kik lehetnek, és kik állnak mögöttük. Csak persze ez kényes kérdés, mert félő, hogy sarokba szorításuk esetén az urak olyanokat is elmondanak, amit nem kéne. 

Az olajiparban - méretéből és jelentőségéből adódóan - mindig is jelen van a politika, és mindig akadtak és akadnak olyanok, akik politikai hivatalukat igyekeznek aprópénzre váltani. A MOL semmi egyebet nem csinált - a 10 milió eurotól függetlenül - csak követte a világtrendet. Ezen a szinten korrupció az, amiről be lehet bizonyítani, hogy az. A többi "csak" legális befolyásolás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr773019384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása