HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Déli Áramlat

2012.11.01. 15:16 Silvestris

Az MVM tovább halad a pártunk és kormányunk által kijelölt úton, mint arról a minap értesülhettünk a híradásokból, miután aláírta a Gazprommal a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást. Ennek apropóján érdemes végiggondolni, hogy ez mit is jelent a hazai gázellátás szempontjából. 

Először is, a Déli Áramlat megépítésével a Nabucco sorsa nagyjából megpecsételődött, mert aligha valószínű, hogy  bárki hajlandó lenne hasonló méretű project finanszírozására akkor, amikor Magyarország gázellátása a vezeték megépítésével gyakorlatilag megoldódik. 

Másodszor, a Déli Áramlat újabb 30+ évre az orosz forrásokhoz köti a hazai ellátást. Ez önmagában aligha meglepő, hiszen ezt diktálják az energetikai és geopolitikai realitások, de ezek után önámítás lenne LNG-ről meg hasonlókról fantáziálni, mert gazdaságilag értelmetlen az egész.

Harmadszor, a stratégiai gáztároló léte a vezeték megépítése után értelmét veszti, legalábbis ami a létrehozatalát kiváltó tényezőket illeti. Nemigen képzelhető el ugyanis olyan helyzet, hogy a gázellátás biztonságát bármi olyan mértékben veszélyeztesse, hogy a stratégiai gáztartalékot igénybe kelljen venni. Mellékesen szólva, az aláírás időzítése nem jön rosszul az államnak a gáztárolókról szóló ártárgyalások közepén, hiszen az E.ON-nál is pontosan tudják, hogy a vezeték megépítésével a tározók jelentősége némileg csökken, és ennek valahogyan az árban is jelentkeznie kell. Ez persze nem jelenti azt, hogy szükségtelenné válnak, de szerepük átalakulhat. 

A források diverzifikálásának stratégiai szükséglete ettől még megmarad, sőt szerintem a helyzet ebből a szempontból csak romlik, mert az ellátásbiztonságra alapuló, gazdaságilag nehezen számszerűsíthető, de valós veszély megszűnni látszik. A fő kérdés az - és erre csak néhány hónap múlva fogunk választ kapni - hogy a magyar fél tárgyalási pozíciója hogyan változik ezzel a lépéssel a hosszú távú gázszerződések vonatkozásában. A gazdasági logika azt diktálná, hogy ilyen beruházás mellett csak akkor szabad elköteleződni, ha a Gazprom az eddigieknél kedvezőbb feltételek mellett vállalja az ország gázellátását. 

Reménykedjünk benne, hogy ezt az MVM-nél, illetve az illetékes kormányhivatalokban is így látták, amikor a megállapodást előkészítették.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr844883845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2012.11.13. 00:03:02

Szia!
Kommentálnád a legújabb World Energy Outlook realitásait, mégha nem is részlereiben, csak a prezentációét?
www.worldenergyoutlook.org/media/weowebsite/2012/PresentationtoPress.pdf

Silvestris 2012.11.15. 08:56:20

Ez inkabb energia politika, es abban azeret nem mondanam magam szakertonek legfeljebb nemileg bennfentes szemlelonek. Ezzel egyutt nagyjabol megall a dolog szerintem, egyedul s biofuel temaval nem ertek egyet: a vilag mar most is sulyos elelmiszerhianyban szenved, ami reszben a biofuel elterjedesebol is adodik, es ez szerintem kozeptavon nem fenntarthato. Inkabb arra szamitanek, hogy a gaz es a liquid uzemanyagok kozotti atmenet csokken, egyreszt a GTL technologiak elterjedese, masreszt meg a villanyautok miatt, bar lehet hogy 2035-ben ennek meg nem lesz vilagrengeto hatasa.
süti beállítások módosítása