HTML

Mindennapi energiánk

A címnek nincs köze a napozáshoz: csupán arra utal hogy ebben a blogban megújuló ("nap") és fosszilis ("olaj") energiáról egyaránt szó lesz. Meg minden másról is, ami ennek kapcsán eszembe jut. Régóta az iparban dolgozván sokan kérdezik tőlem, mit gondolok erről-arról energia témákban, így hát most közzéteszem.

Friss topikok

Linkblog

Gázárak az Óperenciás-tengeren innen és túl

2011.06.09. 15:15 Silvestris

Kis hazánkban a háztartási költségvetés egyik legjelentősebb tétele a fűtésszámla, és a kazánról nem is lehet leszedni a rendszámot és eltenni télire, mint az autót. így aztán nincs más hátra, mint hogy szívjuk a fogunkat, fizessük a gázszámlát, és magunkban csendesen elátkozzuk azt, aki kitalálta, hogy lebontsuk a jó öreg cserépkályhákat.

Nem nagy titok, hogy ez utóbbi döntés oda vezetett, hogy a lakosság vezetékes földgázzal történő ellátásában az előkelő második helyen szerepelünk Európában, Hollandia után. Csak nekik ott van a hatalmas groningen-i gázmező, aminek (vagy legalábbis valami hasonló méretű mezőnek) a hiányáról hazánkban sajnálatos módon energiapolitikusaink anno megfeledkeztek. 

Marad tehát az import, mégpedig Oroszországból, ami egyeduralkodó ellátó a kontinens keleti végein. Vagy talán mégsem? Pár éve nagy reményeket fűztünk a nem hagyományos gázmezők jelenlétéhez Magyarországon (talán még többen emlékeznek a MOL-TXM-ExxonMobil trióra): ez persze nem véletlen, ugyanis mindenki előtt az Egyesült Államokban végbement "gázipari forradalom" lebegett. Ott az történt ugyanis, hogy a hazai termelés csökkenésével, és a környező területekről származó gáz magas kitermelési és szállítási költségeinek okán a gázárak az egekbe szöktek. E magas gázárak azután az amerikai olajvállalatok figyelmét az úgynevezett "shale-gas" felé terelték, aminek a jelenlétéről eddig is tudtak, hiszen amikor ezeket a rétegeket átfúrták, megjelent gáz a fúróiszapban. Ez az anyag (shale) magas szervesagyag-tartalmú, finomcsemcsés kőzet, egyfajta megkövesedett agyag, ami az idők során nagy mélységbe süllyedt, a benne lévő szervesanyag gázt generált, ami azonban nem migrált el, hanem megmaradt a kőzet pórusaiban.  Senki nem gondolta azonban, hogy ez a gáz gazdaságosan kitermelhető. A csillagászati gázárak, valamint az alacsony áteresztőképességű homokkövekben akkor már két évtizede használt hidraulikus rétegrepesztési technológia rohamos fejlődése azonban fundamentálisan megváltoztatta az ilyen projektek profitabilitását, és ezzel elindult a "shale-gas" bonanza. 

Mára ez oda vezetett, hogy az Egyesült Államok földgázból önellátóvá vált, és azok a cégek, akik bőszen LNG visszagázosító terminálokat építettek az eljövendő gázhiányra számítva, most futnak a pénzük után. 

Egyre többen szálltak fel a "vonatra", és ma ott tartunk, hogy a mértékadó Henry Hub spot piaci ár alig fele az európai, olaj-indexált gázáraknak, amik meghatározóak a kontinensen. Ez az ár azonban túlságosan is alacsony, ami azután egyrészt iparági konszolidációhoz vezetett, másrészt pedig (és ez már az utóbbi hónapok fejleménye) a földgáztermeléshez kötődő fúrási tevékenység visszaeséséhez. Megindult tehát a visszarendeződés: sajnálatos módon egyre inkább az a várakozás, hogy ahelyett, hogy az európai gázárak is az amerikai szintjére esnének, inkább az óceán túlpartján indul meg az árak emelkedése. Bizarr módon egyes elemzők még azt is felvetették, hogy az Egyesült Államokban meg kellene fontolni, akár állami szinten is, az olaj-indexálás bevezetését, amitől Európában szabadulni próbálunk. Minden hátránya ellenére ugyanis az olaj indexálás stabilizálja a piacot. Azt persze e szerzők is elismerik, hogy erre elég kevés esély van. 

És hogy mi köze ennek az orosz gázhoz? A sikeres amerikai debütálás ráirányította a figyelmet a "shale-gas"-ra a régióban is, és szinte minden országban történnek lépések az európai potenciális előfordulások kutatására. A makói kutatások pillanatnyi sikertelensége után Európa szeme most Lengyelországon van, ahol egymás után telepedtek meg az Észak-Amerikából már jól ismert játékosok, és már megindultak az első fúrások. Európa azonban sok szempontból különbözik Amerikától: az itteni agyagok geológiai adottságai némileg kedvezőtlenebbek, az előfordulások mélyebben vannak és emiatt drágább a kitermelésük, és az itteni jogi sajátosságok sem teszik egyszerűvé az operátorok dolgát. Mindez oda vezethet,hogy még abban a kedvező helyetben is, ha az ugynevezett "shale-gas modell" működik, az így termelt gáz nem lesz lényegesen olcsóbb, mint az orosz gáz. így aztán félő, hogy a gázszámlánk nem lesz alacsonyabb, legfeljebb a nemzeti önérzetünkön esett csorbát köszörültük ki megint. Feltéve persze, ha addig Magyarországon is sikerül ilyen jellegű előfordulásokat találni, amire azért van némi esély.

A technológia persze gyorsan fejlődik, és tíz év múlva talán már más lesz a helyzet, de addig alighanem marad a cserépkályhánk siratása. De a globális felmelegedésben még mindig bízhatunk.

 

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr252970651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2011.06.12. 13:35:47

www.iea.org/weo/docs/weo2011/WEO2011_GoldenAgeofGasReport.pdf
Erről írtátok egy cikket?
A lényeg, hogy a nemzetközi energiaügynökség júni 6.-án bejelentette ezen jelentés részeként, hogy 60 évre való helyett az új technológiák révén 250 évre való gáz van a bolygón
E miatt a 21.század elejét nem a megújulók és a nukleáris energia előretörése, hanem egy hatalmas gáz-boom fogja meghatározni, ami révén a 30-as évekre a gáz az olajjal egy súlyban lvő energiahordozóva tör elő és visszaszorítja a szenet.
A gázexportőrok már pánikolnak, mivel kiderült hogy az USA mellett Kína és India kereslet növekedését is visszafogják az új készletek

EXO 2011.06.12. 13:47:17

A nemzetközi energia ügynökség(IEA) legújabb jelentése az új gázkitermelő technológiák akkora új készleteket tettek kitermelhetőve az utóbbi időben, hogy a világ gázkészleteinek élettartamát a egy júni 6-ai special report-ban 60 évről 250-re felmódosították
Ezek a technológiák az USA-ban már bizonyítottak, ahol letörték a gázárakat vele, és alig néhány év alatt importfüggetlenné tették az USA-t, ami miatt a gázexprotőrök már pánikolnak és a technológia terjedését próbálják akadájozni.
Az EU gázkészleteit is megdobják az új technológiák kb 60évvel és a hasonló nagyságrendű Észak -Afrikai készlettetk együtt kihúzhatják a Gazprom lába alól a talajt.
Ezzel párhuzamosan a 20-as évekre már itt Európában is jóval mérsékeltebb gázárak alakulhatnak ki.
Így a 21.század első felében az energetika legnagyobb hatású eseménye a gázforradalom lesz,
ami a szén USA és Kína beli kiszorítáa mellet a megújulók terjedését is akadályozni fogja.

Silvestris 2011.06.12. 14:45:14

Tavol all tolem hogy a shale-gas forradalom jelentoseget barmilyen modon kissebbitsem, es - szakmabelikent - sohasem tartoztam a veszmadarak taboraba, akik a szenhidrogen-keszletek rovidtavu kimerulesetol tartanak. Yamani sejknek, aki 1973-ban a szaudi olajminiszter volt, van egy sokat idezett mondata, melyszerint "A kokorszak sem azert ert veget, mert elfogyott a ko". Ez latszik tortenni a szenhidrogen-korszakkal is. Igazabol nem is azzal van problemam, hogy mi lesz 250 ev mulva: hogy oszinte legyek, nemigen latom ertelmet ilyen tavon barmit is kijelenteni, mert a jovobeni trendeket elorejelezni negyed evezredre elore teljesen a sfi-fi kategoriaba tartozik. Az pedig, hogy a mostani felhasznalasi trendek alapjan a gaz eleg lehet akar 250 evre is, nem mond tulsagosan sokat, csupan egy a legyege, miszerint gazbol meg boven van tartalek.
Erdekesebb viszont, hogy mi tortenik a kovetkezo evekben Europaban. Itt ugyanis nagy lendulettel megindultak a shale-gas projectek, de jelenleg meg nem tudok olyanrol, ami uzletileg is profitabilisnak bizonyult. Ennek egyszeru oka van: az europai medencek melyebbek, es atlagban valamivel kisebb a szervesanyag tartalmuk. Kovetkezeskeppen dragabbak a furasok, es esetleg kevesebb a kitermelheto gaz is. Ezt tetozi, hogy az europai szervizipar meg premium arazast alkalmaz az ilyen tipusu projecteknel, ami tovabb noveli a koltsegeket. Magyaran, az a kut, ami az USA-ban belekerul 3-4 millio dollarba es termel mondjuk kutankent 5bcf (billion cubic feet) gazt, azaz 1 boe keszlet elerese (az kb 6000 koblab)0.5 es 0.75 USD koruli osszegbe kerul, az Europaban ennek akar a tobbszorose (2-3x) is lehet. Nem akarnek reszletes gazgasagi szamitasokba belemenni, de igazabol erre probaltam utalni, amikor azt irtam, hogy az europai shale-gas projectek termelesbe-allitasi koltsege olyan, hogy csak magasabb gazar eseten eri meg ezeket a kutakat lefurni.

Afelol nincs ketsegem, hogy elobb-utobb a technologia el fod jutni odaig, hogy a koltsegek csokkenesnek indulnak, de jelenleg ettol szerintem meg evekre vagyunk.

EXO 2011.06.12. 15:39:34

@Silvestris: Én csak alapvetően azt szeretném, hogyha ínál egy olyan cikket erről a dologról,
ami az index blogok között hírként felbukkanhatna.
Ekkora hír nem maradhat észerevétlenül.

A dolog jelentősége amúgy az, hogy a világszerte szétszort hatalmas készletek révén lehetővé válik Kína és India növekvő energiaéhségének kielégítése az évszázad első felében(főleg hogy Kínában 1,5szer akkora készlet van mint az USA-ban, és Indiában is nagy készletek vannak), anélkül hogy elszabadulnának a globális gáz és szénárak

Ez közvetve Európa helyzetét is javíthatja, anélkül is, hogy ezen a kontinensen nagy mértékben alkalmaznák ezeket a technológiákat, ugyanis az USA már most önellátóvá vált, Kína és India a jövőben pedig sokkal kisebb keresletet támaszt majd a nemzetközi piacon, így Európa alkuhelyzete már ettől nagy mértékben javul.(már most javult)

És mivel így a felemelkedő nagyhatalmak a saját szenükkel és gázukkal nagyrészt elláthatják magukat, talán (akkora) energiaháborúk se lesznek.

Az olajárak ugyan problematikusak maradhatnak, de
arra ott az olajhomok, és a személyautók technológiája is komolyan fejlődhet(80-as évek olajdömpingje emlékeztetőül)

Silvestris 2011.06.12. 16:01:12

@EXO: Köszönöm a javaslatot, már magam is gondolkodtam rajta, Bár lehet, hogy Varró úr, aki mostanság lett s témáért felelős igazgató az IEA-nál, meg fog előzni.

Egyet azonban semmiképpen sem szabad elfelejteni: nevezetesen, hogy az önellátáshoz szükségeltetik, hogy az adott országban legyenek ilyen előfordulások. Ahogyan olajhomok sincs mindenhol, a gáztermelésre alkalmas agyaggal sincs ez másképp. Lesznek szerencsések, akiknek lesz ilyen, másoknak meg nem. A gázos agyag ugyanolyan természeti erőforrás mint bármi más.

Üledékes medencék persze sok helyen vannak, de egyáltalán nem biztos, hogy ott termelésre alkalmas gáz fordul elő (az okok nagyon különbözőek lehetnek).

Félő, hogy a nagyközönség adottnak veszi az ilyen gáztelepeket, úgy, mint ahogy nálunk a termálvizet. Pedig abból is végesek a készletek, de ez egy másik téma amit hamarosan szeretnék megírni, mert megdöbbentő az a felelőtlenség, ahogy mindenféle technikai megalapozottság nélkül (vagy legalábbis azok látható jele nélkül) sorra indulnak a geotermikus projectek.

EXO 2011.06.12. 17:06:12

@Silvestris: De az IEA által bejelentet készletek elméletileg felmért készletek, és a technológia még továbbfejlődhet, az igaz, hogy attól még valószínű, hogy Európában közvetlenül a 20-as években kezdhet megjelenni a technológia hatása nagymértékben,
addig marad az USA exportálóvá válásának, és a kisebb kínai kereslet közvetett hatása.

Amúgy ha ennyire otthon vagy ebben az iparágban, akkor tudnál arra válaszolni, hogy itthon tényleg gázmérnök hiány van-e?
Mert ha igen akkor én egy gázellátási szakmérnöki keretében is szívesen foglakoznék a területtel, állítólag az is elég hozzá.

A válaszodat megköszönném.

Silvestris 2011.06.12. 18:27:29

@EXO: Igen, az időzítést én is reálisnak látom: 10-15 év múlva tényleg lehet látható-érzékelhető hatása Európában is ennek a gázforrásnak. Kína azért még az elején jár az útnak, és nem hiszem, hogy döntő hatása lenne az ottani kitermelés felfutásának, ott ugyanis inkább a szenes erőműveket válthatják ki földgáz alapúval, tehát Kínán kívül szerintem az ottani kitermelés növekedésének nem lesz számottevő hatása.

Ami a hazai munkaerőpiaci trendet illeti, nem mondanám magam szakértőnek: az viszont kétségtelen, hogy a piac kezd sokszereplőssé válni, meg fog jelenni a gáztőzsde, meg fognak jelenni kisebb kereskedők, és ha lassan is, de azért kezd diverzifikálódni a piac. Ez nekem azt sugallja, hogy nőni fog a gázipari szakemberek iránti kereslet.

Ha a fiam ilyen irányultságot mutatna, nem beszélném le róla, de azért elmondanám neki, hogy ebben a globális iparágban azért fel kell arra készülni, hogy az ember nem az egész életét a Szolnok-Városföld-Siófok tengely mentén éli le.

Silvestris 2011.06.12. 18:38:25

@EXO: Igazából csak akkor kezdek aggódni, amikor felelős politikusok szavaiból, utalásaiból azt hallom kisejleni, hogy talán nem kéne a hamarosan lejáró orosz TOP (take-or-pay) szerződéseket újrakötni, mondván, hogy majd nálunk is lesz hazai termelés shale-gáz alapon, vagy ha nálunk nem is, de legalább a lengyeleknél. Talán iden, talán nem, de az biztos, hogy nem elég korán ahhoz, hogy a TOP szerződésekre ne legyen szükség. Németországban az ottani szerdődésekben megjelent a spot ár az olaj-indexálás mellett, ami egy egészséges kompromisszum, de teljesen nem lehet még a TOP szerződéseket mellőzni anélkül, hogy jelentős ellátásbiztonsági kockázatot ne vállalna az ország.

EXO 2011.06.13. 15:12:34

@Silvestris: Engem nem a rendes gázmérnöki, hanem a gázellátási szakmérnöki diploma érdekel, amit akármilyen műszaki bsc-s diploma után lehet elvégezni, érdekel.
Állítólag a gáztársaságok munkáit nagy arányban nem csak a rendszerirányítás, tárolás, bekötések feladatkör tölti ki, de törvényileg meg van szabva, hogy a fogyasztók hatásfokát és kibocsátásait ellenőrizniük kell, illetve kisnyomáson is szabályozni kell a rendszert, ami szintén sok munkát jelentenek, állítólag erre jó ez a diploma.
Erre kérlek tudnál mondani valamit?

Silvestris 2011.06.13. 16:04:07

@EXO: Hat ez sajnos az iparag pont ellenkezo vege, ugyhogy nemigen tudok okosat mondani.
süti beállítások módosítása